A tálibok állítják, hogy elfoglalták a Pandzssir-völgyet, az ellenállók szerint ez hazugság

A tálibok állítják, hogy elfoglalták a Pandzssir-völgyet, az ellenállók szerint ez hazugság

Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymásnak teljesen ellentmondó hírek érkeznek a tálibok által ostromolt Pandzssir-völgy sorsáról. A Yeni Safak török napilap pénteken az internetes oldalán – helyi tudósítójára hivatkozva – azt írta, a tálibok kezére került a mostanáig ellenállók által ellenőrzött afganisztáni Pandzssir tartomány, így a dél-ázsiai ország teljes területe tálib fennhatósága alá került.  

A Yeni Safak hírét átvette a TASZSZ orosz hírügynökség, és a tálib erőknek utolsóként ellenálló tartomány elestéről adott hírt három tálib forrásra hivatkozva a Reuters is.

Az MTI által idézett török lap beszámolója szerint a tálibok „örömünnepet” ülnek és fegyvereikből „lőszerzáporral szórják be az eget”.

A jelentésnek ellentmond, hogy a pandzssiri ellenállók pénteken korábban – amint arról lapunk is beszámolt – az orosz TASZSZ hírügynökséggel azt közölték, hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek, és meghátrálásra kényszerültek Pandzssir-völgynél.

Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.
„A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzssir elesett, ami – mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla – hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerített őket” – mondta a szóvivő a BBC globális televíziós hírcsatornájának, a BBC World Newsnak nyilatkozva.

Nazari szerint az NRF erői bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén. „Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről” – mondta.

Eközben Amrulla Száleh volt afgán alelnök, a pandzssiri ellenállás egyik vezéralakja a Tolo News afgán televíziónak nyilatkozva hazugságnak nevezte azokat a jelentéseket, miszerint elmenekült volna az országból, egyúttal közölte: Pandzssirban marad.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok Pandzssir kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, Pandzssirra az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.