A világ számos országa szigorítja a Kínából érkezők covid-szűrését

A világ számos országa szigorítja a Kínából érkezők covid-szűrését

Kínai munkásnők feszített tempóban varrnak maszkokat egy sandongi fonóüzemben, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket 2020. március 5-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tagállamai arról állapodtak meg szerdán, „határozottan támogatják”, hogy a Kínából érkezőknek csak negatív teszt felmutatása után engedélyezzék a beutazást – írja az euronews. Arra ösztönzik az uniós országokat, végezzenek szúrópróbaszerű vizsgálatokat, valamint figyeljék a repülőgépek szennyvizét, találnak-e veszélyes vírusvariánsokra utaló jeleket. Németországban Karl Lauterbach, szövetségi egészségügyi miniszter már bejelentette, kötelező negatív antigén-gyorsteszt eredményt kérnek a Kínából beutazók számára. Ezenkívül véletlenszerű mintavételeket végeznek a variánsok kimutatására. A frankfurti reptéren pedig már vizsgálják a Kínából érkező repülőgépek szennyvizét – tudósít a spiegel.de

Korábban már néhány további EU-s ország, például Olaszország, Franciaország és Spanyolország is vezetett be egyoldalú utazási korlátozásokat a Kínából érkezők tekintetében. A francia kormány azt is tanácsolta az embereknek, hogy halasszák el a Kínába irányuló, nem létfontosságú utazásokat. Az olasz lépésre azt követően került sor, hogy a milánói hatóságok szerint két Kínából érkező járat utasainak csaknem fele esetében pozitív lett a covid-teszt. 

A korlátozásokra azt követően került sor, hogy december elején Kína hirtelen megszüntette addigi szigorú, zéró tolerancián alapuló covid-szabályozását. Ennek eredményeként a vírus futótűzként kezdett terjedni az országban, december végén előfordult olyan, hogy egyetlen nap alatt közel 37 millió ember betegedett meg. Január 8-át követően Kína eltörli az országba beutazókra vonatkozó karanténszabályokat is. Csaknem három, korlátozásokkal terhelt év után várható, hogy a kínai turisták ismét nagy számban utaznak külföldre, erre reakcióként vezet be számos ország korlátozást. Ázsiában is szigorítások várhatók: India például az év első napjától kötelezővé tette a PCR-tesztet a Kínából, Hongkongból, Japánból, Dél-Koreából, Szingapúrból és Thaiföldről érkezők számára. Ausztrália is szigorít: a Kínából, Hongkongból és Makaóból induló utasoknak negatív covid-tesztet kell végezniük 48 órán belül, mielőtt Ausztráliába utaznának. Az Egyesült Államok is megköveteli a Kínából érkező légi utasoktól, hogy január 5-től negatív covid teszteredményt mutassanak be, állampolgárságuktól vagy oltási státuszuktól függetlenül.

Az új rendelkezések annak is betudhatók: nem lehet pontosan tudni, hány covid-fertőzött van jelenleg Kínában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban figyelmeztetett, a kínai hatóságok csak nagyon kevés koronavírusban elhunyt áldozat kórlapjára írják fel a halál valódi okát, így lehetetlen felmérni, mennyien vesztik életüket a vírus miatt. Mindez a betegség elleni védekezést is megnehezíti. „Arra kérjük Kínát, hogy adjon gyorsabb, valósabb és átláthatóbb adatokat a kórházba kerültek és az elhunytak számáról. Valamint a vírus terjedésének útját is osszák meg velünk” – kérte az WHO vezetője. Mint mondta, nagyon aggódnak amiatt, hogy az új vírustörzsek pillanatok alatt átterjednek Kínáról az egész világra.