A volt Roszkoszmosz-vezér és a helyi kormányfő is megsérült Donyeck ukrán ágyúzásában

A volt Roszkoszmosz-vezér és a helyi kormányfő is megsérült Donyeck ukrán ágyúzásában

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (k) Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség vezérigazgatójának társaságában tesz látogatást a Vosztocsnij űrközpontban az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévő Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin űrrepülésének 61. évfordulóján. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ember életét vesztette és mások mellett Dmitrij Rogozin volt orosz miniszterelnök-helyettes, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója, valamint Vitalij Hocenko, a Donyecki Népköztársaság kormányfője is megsebesült, amikor ukrán tüzérségi támadás ért egy donyecki szállodát – közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Rogozin, aki Cári Farkasok elnevezéssel katonai tanácsadó csoportot alapított az elcsatolt szakadár köztásaságok fegyveres alakulatainak haditechnikai támogatására, a Telegram-csatornáján azt írta, hogy egy szűkkörű tanácskozáson vett részt a szállodában, amelyet a nyolc éve tartó Donyec-medencei konfliktus során egyszer sem ért támadás. Megállapítása szerint „valaki kiszivárogtatta az információt” az eseményről, mire „120 vagy 155 milliméteres” ágyúkból lőni kezdték a létesítményt.

Rogozin közölte, hogy műteni fogják egy, a jobb lapockája fölé fúródott háromszor négy milliméteres fémszilánk miatt. A volt Roszkoszmosz-vezér egy, a Kommerszant című lapnak név nélkül nyilatkozó asszisztense azt mondta, hogy az orvosok szerint a repeszt nem lehet eltávolítani. Az informátor szerint Rogozin, akinek állapota stabil, nem kívánja, hogy „Oroszország más régióiba” evakuálják, amíg a többi sebesült állapota nem stabilizálódik.

Arról, hogy a támadásban két ember életét vesztette, csütörtök reggel Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője tett bejelentést. Pusilin a történteket terrortámadásnak minősítette.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint Rogozin az 59. születésnapját ünnepelte a szálloda éttermében, amikor a létesítményt öt célzott belövés érte, röviddel Hocenko érkezése után, feltehetően amerikai M777-es tarackból. A Rosszija 1 tévécsatornán saját politikai talkshow-t vezető Vlagyimir Szolovjov a szerda éjszakai adásban úgy vélekedett, hogy egy bekapcsolva hagyott moszkvai mobiltelefon vezethette célra a lövedékeket.

A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) feltételezése szerint a csapást francia CAESAR tarackkal hajtották végre. A sebesült Hocenko regionális kormányfő egyébként csütörtökön már részt vett egy tanácskozáson.

Donyeck az elmúlt hetekben intenzív ukrán tüzérségi támadások célpontjává vált, a városban kórházakat és iskolákat értek találatok, és egy templom kupolája is megrongálódott. Vlagyimir Putyin elnök a rendvédelmi szervek szakmai ünnepnapja alkalmából hétfőn „nagyon súlyosnak” nevezte a donyecki régióban kialakult helyzetet. Kedden fogadta Pusilint, aki a légvédelem megerősítését kérte tőle. Putyin a találkozón nehezményezte, hogy a nyugati média intézményesen elhallgatja a Donyeck polgári létesítményeire mért ukrán csapásokat.

(MTI)

Címkék: Dmitrij Rogozin