Afganisztán: elesett Mazar-i-Sarif, a negyedik legnagyobb város

Afganisztán: elesett Mazar-i-Sarif, a negyedik legnagyobb város

Afgán katona pihen a radikális iszlamista tálib harcosok és a kormányerők összecsapása után a délnyugat-afganisztáni Kandahár külterületén 2021. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Sidiqullah Khan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat estére Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Balh tartomány székhelyét is elfoglalták a szélsőséges iszlamista tálib felkelők. Ez azt is jelenti, hogy már csak tíz kilométerre vannak a fővárostól, Kabultól.

A CNN beszámolója szerint gyakorlatilag ellenállás nélkül hódították meg a tálibok Mazar-i-Sarif városát, miután a kormányzati erők váratlanul magára hagyták a várost, és az üzbég határ felé menekültek.

A város eleste azt jelenti, hogy egész Észak-Afganisztán a talibán ellenőrzés alá kerül.

A helyiek megerősítették, hogy a tálibok szinte egyetlen puskalövés nélkül elfoglalták a várost, autókkal és motorokkal vonulnak fel a városközpontban, és a levegőbe lövöldözve ünnepelnek.

Szalima Mazari – egy Mazar-i-Sarif kevés női kerületi vezetője közül – azt mondta, hogy a nőknek nem lesz többé helyük. Ellehetetlenülnek, még a városokban is, és mostantól az otthonuk lesz a börtönük.

A kabuli kormányzat bő egy hét alatt kiszorult a a tartományok többségéből. Szombaton a tálibok Kunár és Paktika tartomány székhelyét is elfoglalták, és Kabul közvetlen közelébe jutottak. Így már 22 tartományi székhely van a kezükön az ország 34 tartományából, az ország területének több mint kétharmadát már ők ellenőrzik – írja az MTI.