AFP: Az oroszoknak listáik lesznek a kivégzendő, táborokba zárandó ukránokról

AFP: Az oroszoknak listáik lesznek a kivégzendő, táborokba zárandó ukránokról

Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán területekre benyomuló oroszok a békés tiltakozóakciókat és a polgári engedetlenséget is erőszakos eszközökkel számolnák fel sajtóértesülések szerint – számolt be a Hvg az AFP tudósítására hivatkozva.

Amennyiben megtámadják Ukrajnát, az oroszok a kivégzendő, illetve internálandó ukránok neveit tartalmazó kész listákkal érkeznek majd – figyelmeztette az ENSZ-t az AFP információi szerint az Egyesült Államok. A levélben az amerikai kormány egy esetleges „emberi jogi katasztrófáról” írt. Állításuk szerint arról is hiteles információik vannak, hogy az orosz csapatok valószínűleg a legkeményebb eszközökkel számolják majd fel a velük szembeni békés tiltakozóakciókat és polgári engedetlenségi kezdeményezéseket.

A genfi amerikai követ, Bathsheba Nell Crocker által szignózott levél figyelmeztet továbbá arra is, hogy egy orosz támadás Ukrajna ellen emberrablásokkal, kínzásokkal, a politikai ellenlábasok elleni akciókkal és a vallási, valamint etnikai kisebbségekkel szembeni elnyomással járhat.