Aggasztó hírek Dél-Koreából: gyógyultak szervezetében jelent meg újra a koronavírus

Aggasztó hírek Dél-Koreából: gyógyultak szervezetében jelent meg újra a koronavírus

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan a járvány dél-koreai gócpontjának számító Tegu (Daegu) városában pénteken egyetlen újabb megbetegedést sem jelentettek a Reuters szerint, aggasztó hírek is érkeztek az ázsiai országból. A hatósági jelentések szerint 51 olyan páciens szervezetében találták meg újra a koronavírust, akiket korábban gyógyultnak nyilvánítottak – írja a Bloomberg a Koreai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ közleményére hivatkozva.

A jelentés szerint a betegeket mind gyógyultnak nyilvánították, ám alig egy nappal később ismét pozitív tesztet produkáltak. Az orvosaik szerint szinte kizárt, hogy újra megfertőződtek volna, sokkal inkább arról lehet szó, hogy a vírus reaktiválta magát a szervezetükben. Kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a bizonytalanságok miatt a negatív teszteredmények könnyen lehetnek csalókák, vagyis a páciensekben még mindig jelen lehetett a vírus, amikor gyógyultnak nyilvánították őket. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy alátámasztható legyen a „reaktivációs” elmélet.

A jelenség ennek ellenére ijesztő lehet abban az országban, ahol eddig úgy tűnt, sikerült megfékezni a járványt. Dél-Korea – miután egy vallási szekta tagjainak köszönhetően villámsebesen elterjedt a vírus az országban – agresszívan lépett fel a járvánnyal szemben. A tömeges tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a kontaktkutatásnak köszönhetően felülkerekedtek a fertőzéseken. Csütörtökig az 52 millió lakosú országban közel félmillió tesztet végeztek el, 10,5 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, és a járvány 208-an áldozatot követelt.

A Reuters jelentése szerint Dél-Koreában pénteken összesen 27 új megbetegedést jelentettek, ami a legalacsonyabb szám a járvány tetőzése óta. Február végén a napi új fertőzések száma elérte a 900-at.