Amerika is küld tankokat Ukrajnának

Amerika is küld tankokat Ukrajnának

M1 Abrams tank (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Németország úgy döntött (ezt valószínűleg szerdán fogják hivatalosan bejelenteni), hogy mégis küld Leopard tankokat Ukrajnának, az Egyesült Államok álláspontja is változni látszik a tankok kérdésében. Az ugyancsak szerdán bejelentendő döntés értelmében 30 Abrams tankot fog Ukrajna kapni az orosz agresszorok elleni honvédő háború céljaira.

A döntést egyelőre még csak egy névtelenséget kérő kormánytisztviselő szivárogtatta ki, de a washingtoni orosz nagykövet máris nyílt provokációnak minősítette azt. Anatolij Antonov azt írta a Telegramon, hogy „ha az Egyesült Államok tankok küldéséről dönt, akkor ezt a lépést nem lehet majd azzal az érveléssel igazolni, miszerint csupán védelmi fegyvereket adnak át”.

A döntés hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében kiemelte, hogy már számos ígéret hangzott el a tankokkal kapcsolatban, „de fontos lesz látni a valóságot: nem 5,10, 15 tank kell, többre van szükségünk". A tankok valószínűleg zsír újak lesznek, mert az Ukrajna megsegítését szolgáló úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) értelmében nem az amerikai hadi készletekből adnak át fegyvereket, hanem közvetlenül a gyártótól vásárolnak újakat (vagy elképzelhető, hogy a szövetségesektől vásárolnak vissza használtakat, és felújítva azokat adják át).

Mindenesetre a folyamat időt (legalább hónapokat) vesz igénybe. Ezek után az ukrán katonák kiképzése sem lesz egyszerű, hiszen az Abrams tankok üzemeltetése, karbantartása kifejezetten bonyolult, ráadásul repülőgép-üzemanyaggal mennek. Ezért egyes szakértők szerint a háború jelenlegi fázisában nem tűnnek túl alkalmasnak arra, hogy a gyakorlatban is sikerrel alkalmazzák őket.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború