Amerika villámhárító nélkül marad – Lesz-e méltó utódja az ENSZ-nagykövetnek?

Amerika villámhárító nélkül marad – Lesz-e méltó utódja az ENSZ-nagykövetnek?

Nikki Haley és Donald Trump (Fotó: Facebook/Amerikai ENSZ-nagykövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akárki is lesz az Egyesült Államok következő ENSZ-nagykövete, sosem lesz akkora befolyása az ország külpolitikájára, mint Nikki Haley-nek – így foglalható össze azoknak az elemzőknek a véleménye, akik aligha túloztak, amikor kommentálták a diplomata távozását a posztjáról. A 46 éves nagykövet ugyanis nem csak Donald Trump adminisztrációjának legkedveltebb tagja volt, hanem az amerikai diplomácia egyik legmeghatározóbb szereplője is, akinek egyes vélemények szerint még Mike Pompeo külügyminiszternél is nagyobb befolyása volt.

Haley útja

Hogyan sikerült elérnie mindezt egy diplomatának? Az indiai bevándorlók gyermekeként született Nikki Haley számviteli szakon végzett, az üzleti életben elért sikerei nyomán Hillary Clinton hatására fordult a politika felé. Egészen a kormányzói tisztségig vitte Dél-Karolinában, országos népszerűségét azonban inkább a szimbolikus erejű lépéseinek köszönhette. Ezek közül a legemlékezetesebb az volt, amikor 2015-ben a felháborodás ellenére is eltüntette a konföderációs zászlókat Charlestonban, miután egy rasszista támadó egy afroamerikai templomi gyülekezet kilenc tagját meggyilkolta. Még Trump is megkapta tőle a magáét: a 2016-os elnöki választási kampány idején neki is ugrott a később megválasztott amerikai elnöknek a bevándorlási politikája miatt, valamint azért, mert nem ítélte el kellőképpen a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket. Mindezek után nem véletlen, hogy ugyanebben az évben a Time magazin már a száz legbefolyásosabb ember között említette a politikust.

Amikor pedig 2017 januárjában őt nevezték ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének, ígéretet tett arra, hogy kiszűri Amerika rossz szövetségeseit, akik nem támogatják a washingtoni döntéseket. Azonban a történelemkönyvekbe leginkább a tetteivel írta be a nevét. Csak néhány ezek közül: 2017-ben öt hét alatt kétszer is meggyőzte a 15 tagú ENSZ BT-t a szankciók szigorításáról Észak-Korea ellen. Phenjan ezért „politikai prostituáltnak” nevezte az asszonyt, sőt a kommunista rezsim egyenesen úgy fogalmazott, hogy Haley-nek „vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond”. Később azonban mégis a nagykövet lett az a személy, aki megkönnyítette Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozását.

Trump-utód?

Emellett Haley többször is nekiment Oroszországnak. Sőt, ő volt az első az elnök stábjából, aki köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy az oroszok valóban beavatkoztak az elnökválasztásba és ezt rendszeresen megteszik más országokkal is. És bár éles nyelvezete miatt a diplomaták körében Haley korántsem örvendett osztatlan népszerűségnek, annyit azért mégis elért, hogy újoncként – a nagykövet korábban nem foglalkozott külpolitikával – Trump stábjának legnépszerűbb tagja lett. Olyannyira, hogy sokan már benne látták az amerikai elnök leendő utódját.

Kilépni a csónakból: szédületes változások Észak-Koreában - Magyar Hang

Ami korábban nem fordulhatott volna elő: Szenczy Sándort, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjét spontán módon rövid prédikációra kérték fel Phenjan protestáns templomában.

Ezért is érte váratlanul az amerikaikat a nagykövet lemondása, amelyet Trumppal közösen jelentettek be. Az amerikai elnök itt elmondta: Haley fantasztikus munkát végzett, rendkívül különleges ember és olyan nagykövet, aki elvégzi a feladatot. A nagykövet munkássága legfőbb eredményeként Észak-Korea és Irán ügyét, az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének Tel-Avivból Jeruzsálembe történt áthelyezését említette. Valamint azt, hogy sikerült változtatni azon a felfogáson, amelyet Izrael-ellenes elfogultságnak nevezett.

Fel van adva a lecke

Ám az ENSZ-nagykövet legnagyobb diplomáciai érdeme valószínűleg inkább az volt, hogy kitűnően közvetített Trump – és mindenki más között. Így Haley gyakran vállalta a villámhárító szerepét az elnök és az ENSZ között. Különösen, mikor az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Máskor pedig arról beszélt, hogy a Trumpot szexuális zaklatással vádoló nőket meg kellene hallgatni.

Trump: "Ivanka lenne a legjobb ENSZ nagykövet"!

Trump szerint szerint Ivankánál jobb jelölt a világon nincs az ENSZ nagyköveti pozícióra. De ettől ez még nem jelenti azt, hogy ő lenne az utód, mert tudja, hogy ezért is csak nepotizmussal vádolnák. BŐVEBBEN : http://hu.euronews.com/2018/10/10/trump-ivanka-lenne-a-legjobb-ensz-nagykovet euronews: Európa legnézettebb hírcsatornája Iratkozzon fel!

Lesz-e méltó utódja Nikki Haley-nek? Habár Trump egy újságírói kérdésre viccesen azt válaszolta, hogy a lánya, Ivanka Trump csodálatos lenne ENSZ-nagykövetként, ettől azonban mégsem kell tartani. Annyi viszont bizonyos: Haley alaposan feladta a házi feladatot az utódjának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!