Ankarát és Isztambult sem sikerült visszaszereznie Erdogannak

Ankarát és Isztambult sem sikerült visszaszereznie Erdogannak

Az 532 és 537 között épült isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Levent Yücelman/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sem a fővárost, sem Törökország legnépesebb városát, a korábbi oszmán szultánok székhelyét, Isztambult sem sikerült visszaszereznie Recep Tayyip Erdogan elnök pártjának a vasárnap megrendezésre került önkormányzati választásokon. A török Hürriyet napilap által közölt adatok szerint mindkét nagyvárosban a kemalista szociáldemokrata párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje nyert, így ők lesznek a polgármesterek. A választási eredmények azt is jelentik, mind az isztambuli Ekrem Imamoglunak, mind az ankarai Mansur Yavasnak sikerült megőriznie a pozícióját. A két politikus ugyanis már 2019 óta polgármestere Törökország két legnépesebb városának, és győzelmükkel újrázhatnak a városvezetői tisztségben. A CHP-nak a harmadik legnagyobb város, Izmir polgármesteri székét is sikerült megszereznie.

Erdogan és az általa vezetett moderált iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) rossz hír lehet az is, hogy az össz-szavazatok tekintetében is alulmaradtak a CHP-vel szemben. Az ellenzéki szociáldemokraták ugyanis 37,74, míg Erdoganék 35,5 százalékot szereztek a helyhatósági választásokon. Az adatok szerint a CHP 14 nagyváros és 406 közigazgatási körzet irányítását nyerte el, míg az AKP-nál ezek a mutatók 12 és 493 lett. A választásokon egyébként a 61,43 millió szavazó 78,38 százaléka, 48,15 millió fő vett részt.

A CHP-t vezető Özgür Özel arról beszélt, a választási eredmények azt ígérik, újfajta politizálás kezdődhet Törökországban. „A sikerünk senki számára sem jelent majd vereséget. Nem akarjuk, hogy bárki elveszettnek érezze magát, függetlenül attól, hogy ma melyik pártra szavazott” – nyilatkozta Özel, azt jelezve, hogy pártjuk mindenki számára kínál alternatívát.