Antony Blinkennel tárgyalt Szijjártó Péter

Antony Blinkennel tárgyalt Szijjártó Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A globális minimumadóról egyeztetett amerikai külügyminiszter kollégájával, Antony Blinkennel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Facebookon szerdán közölte, a globális minimumadó kérdése most talán a legizgalmasabb téma a nemzetközi politikai térben. „Antony Blinken amerikai kollégám is kérte, hogy beszéljünk erről az ügyről, a mai tárgyalásunknak ez volt az egyetlen témája Párizsban. Jelezte, hogy az Egyesült Államok számára ez egy nagyon fontos kérdés, ezért szeretnék, ha létrejönne a megegyezés” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: azt mondta amerikai kollégájának, Magyarország készen áll a kompromisszumra, ha meg tudnak állapodni egy olyan szabályozásban, amely nem okoz kárt a magyar gazdaságnak és nem veszélyeztet magyar munkahelyeket. „A mai párizsi megbeszélések alapján úgy látom, hogy van erre némi esély” – írta Szijjártó Péter.

A kormány kizárólag olyan megállapodást fog támogatni a globális minimumadó bevezetése kapcsán, amely nem sérti a magyar érdekeket – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdai ülésén Párizsban.

A közlemény szerint a külügyminiszter arról számolt be, hogy ez egy kifejezetten érzékeny kérdés, hiszen Magyarországon a legalacsonyabbak Európában a magánszemélyek és a vállalkozók adóterhei, illetve a magyar gazdaságpolitika sikerének egyik alapját az egykulcsos adók bevezetése jelentette 2010 után. „Így tudtunk lekerülni Európa szégyenpadjáról, és Európa egyik leggyorsabban növekedő gazdaságává válni” – fogalmazott.

Mint mondta, az OECD előtt lévő javaslatnak két része van. Az első a tevékenységüket helyhez nem köthetően végző, nagy digitális vállalatok megadóztatásáról szól, s ebben teljes is az egyetértés. A második rész azonban már bonyolultabb, az a „valós gazdasági tevékenységet végző cégekről” szól – közölte.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a Magyarországon jelenleg érvényben lévő, 9 százalékos társaságiadó-kulcs a legalacsonyabb Európában. Ez szerinte jelentős előnyt biztosít Magyarországnak a beruházások ösztönzése, a munkahelyek teremtése szempontjából. Ezért csakis olyan javaslatot tudunk elfogadni, amely ezt az előnyt nem sodorja veszélybe – szögezte le.

Tájékoztatása szerint a magyar kormány tíz éves átmeneti időszak bevezetésére és kivételek meghatározására tett javaslatot, valamint arra, hogy a munkaerő-költségeket és a vállalatok működéséhez szükséges eszközök értékét hogyan vegyék figyelembe a minimumadó megállapításánál. Amennyiben ezeket a többi ország elfogadja, akkor kialakulhat olyan kompromisszum, amely egyrészt lehetővé teszi a globális minimumadó bevezetését, másrészt nem sérti a magyar érdekeket, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét – húzta alá.

(MTI)