Autós merénylet a Capitoliumnál: egy rendőr és a támadó meghalt

Autós merénylet a Capitoliumnál: egy rendőr és a támadó meghalt

A Capitolium rendőrségének tagjai állnak egy autó mellett, ami nekihajtott a washingtoni Capitolium körül felállított úttorlasznak 2021. április 2-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi idő szerint péntek délután lezárták a Capitolium környékét Washingtonban, miután állítólag lövéseket lehetett hallani a környéken – jelenti a CNN. Tudósítójuk szerint mentőautók érkeztek az amerikai törvényhozás épületéhez, egy embert hordágyon vittek el, és egy helikopter körözött felettük. A Capitolium rendőrsége lezárta az épületet, és mindenkit arra kért, hogy maradjanak bent és kerüljék az ablakokat.

A helyszínre kivonult a nemzeti gárda és az FBI is.

A Capitolium rendőrségének hivatalos közleménye nem sokkal utána megerősítette, hogy egy autó teljes sebességgel belehajtott az épület előtti barikádba, két rendőrtisztet elgázolva. Az autót vezető férfi utána késsel a kezében ugrott ki az autóból, ezért lőtték meg. Az incidens állítólag a Constitution Avenue közelében történt. Az AP News szerint az egyik rendőr súlyos sérüléseket szenvedett, őt rendőrautóval vitték kórházba, a másikat a sürgősségi orvosi személyzet szállította el. A támadó is kritikus állapotban volt, amikor kórházba vitték.

A CNN több forrásból úgy értesült, hogy a támadó a kórházban meghalt. Ezt egy sajtótájékoztatón a rendőrség megerősítette, illetve azt is, hogy a támadásban az egyik rendőr is elhunyt. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke elrendelte, hogy a zászlókat eresszék félárbocra.

A támadásról tartott sajtótájékoztató ezen a linken érhető el. A tájékoztatót tartó rendőrségi vezető szerint „nem tűnik terrorizmussal kapcsolatosnak” a merénylet, de folytatják az ez irányú vizsgálódásokat is. Magyar idő szerint fél tíz körül feloldották a lezárást.

Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség megbízott vezetője elmondta, hogy a gyanúsított a Capitolium északi oldalán elütött két tisztet, majd az egyik beton úttorlasznak ütközött. A gépkocsivezető egy késsel a kezében szállt ki az autóból, és nem reagált a rendőrök felszólításaira. Akkor lőtték le, amikor elindult a rendőrök felé. „Ez rendkívül nehéz időszak a capitoliumi rendőrség életében. Azt kérem mindenkitől, hogy imádkozzanak értünk és a családtagokért” – fogalmazott Pittman.

„Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó” – erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás, és megvizsgálják, hogy a lelőtt gépkocsivezetőnek volt-e köze valamilyen terrorszervezethez. Contee azt is elmondta, hogy az első információk szerint az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe.

A Nemzeti Gárda helyszínen lévő katonái azonnal a rendőrség segítségére siettek, úgynevezett elhárító gyorsreagálású erőket vezényeltek a Capitolium közelébe. Sajtóinformációk szerint közülük senkinek sem esett baja. Wasington DC-ben továbbra is a Nemzeti Gárda nagyjából 2300 katonája támogatja a hatóságokat.

A kongresszus éppen ülésezési szünetet tart, így képviselők nem tartózkodtak az épületben. Joe Biden elnök péntek délután már korábban elhagyta Washingtont, a Camp David-i rezidencián tölti a húsvéti ünnepeket. 

A republikánus párt szenátusi vezetője, Mitch McConnel a Twitteren köszönte meg a rendvédelmi erők munkáját, mint írja, a törvényhozókat még most tájékoztatják a helyzetről.

A Capitolium környékén hónapok óta eleve nagy, bár csökkenő volt a rendőri készültség, miután január 6-án a Donald Trump volt amerikai elnök gyűlésére érkező tüntetők megrohamozták az épületegyüttest, majd betörtek oda. Későbbi rendőrségi közlések szerint négy ember – köztük egy capitoliumi rendőr – halt meg a zavargásokban. A Capitoliumot és környékét őrző nemzeti gárdának egyébként március 12-én kellett volna kivonulnia, de a capitoliumi rendőrség kérésére végül ezt két hónappal megtoldották, de a gárdisták számát a felére, 2300-ra csökkentették.

Címkék: Capitolium