Az áradások miatt összeomlott egy vasúti híd Norvégiában

Az áradások miatt összeomlott egy vasúti híd Norvégiában

Képünk csak illusztráció! Árvízzel elárasztott kemping a norvégiai Aurdalban 2023. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Pool/NTB/Ole Berg Rusten)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeomlott egy kritikus fontosságú vasúti híd Norvégiában, miután a vihar nagymértékű károkat okozott az infrastruktúrában – adja hírül a The Guardian. 

Az Eidsvoll-Trondheim vasútvonalon található Randklev híd középső része hétfő reggel omlott le és a Lågen folyóba csúszott. A híd lényegében a Hans elnevezésű vihar egyik „áldozata”: a Hans az ország déli részén söpört végig, rekordmagas folyószinteket, földcsuszamlásokat és tömeges evakuálásokat okozva. A Bane Nor állami tulajdonú vasúti társaság közölte, hogy vizsgálják az 1957-ben épült, 172,5 méter hosszú acélhídban keletkezett kár mértékét. A vasúti hidakat hatévente vetik alá általános ellenőrzésnek, a Randklev hidat legutóbb 2019-ben ellenőrizték és 2021-ben újrafestették. Mint hozzátették, egyelőre nem tudják, mikor nyitják meg újra a hidat, amelyet biztonsági okokból már korábban lezártak, ezért a katasztrófa idején nem volt rajta senki sem. Az illetékesek szerint a vonal más részein is keletkeztek károk. Bár a szakemberek nem tudták pontosan megmondani, mi okozta a károkat, azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy „szélsőséges árvízhelyzetben” történt az összeomlás.

Az ítéletidő egyébként először Svédországot érte el a múlt hét elején, majd nem sokkal később Norvégiát is. Több folyó kilépett a medréből, és ezreket kellett kitelepíteni a veszélyessé vált területekről. A rossz idő a közlekedésben is fennakadásokat okozott; az ország délkeleti részén található Ringerike járás vezetése pedig azt jelentette, hogy hétfő délelőttig 920 lakosuk nem tudott hazatérni az útakadályok miatt – írja az MTI. Noha az ítéletidő sújtotta régiók többségében stabilizálódni látszik a helyzet, a meteorológiai előrejelzés szerint kedden ismét jelentős mennyiségű eső várható dél-kelet Norvégiában; ezért a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy az további földcsuszamlásokat keletkezhetnek.