Az Egyesült Királyságban házról házra járó oltóosztagok felállításán gondolkodnak

Az Egyesült Királyságban házról házra járó oltóosztagok felállításán gondolkodnak

Londoni vakcinaellenes tüntetés (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány megfontolás tárgyává tette azt a javaslatot, hogy azokat, akik eddig nem voltak hajlandók beoltatni magukat, illetve nem vették fel az emlékeztető oltást, az otthonukban keresik fel, igyekeznek meggyőzni őket, és – hozzájárulásuk esetén – felajánlják, hogy elviszik őket az oltóhelyre. A kormány mindent megmozgat, hogy Angliában nem kelljen szigorú korlátozásokat bevezetni (miközben az Egyesült Királyság többi nemzetében – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – már bevezették e korlátozásokat.

Ispwich városában már egy tesztet is végrehajtottak, és ezt terjeszthetik ki országos kampánnyá. Boris Johnson kormánya azt hangoztatja, hogy az oltatlanok elérése sokkal fontosabb a súlyos megbetegedés, és ezáltal a kórházak tehermentesítése érdekében, mint a lezárások. Pontosabban azt nem lehet tudni, hogy a kormányfő mit gondol valójában, de a Konzervatív Párton belül olyannyira lecsökkent a mozgástere, hogy joggal tarthat attól, hogy ha népszerűtlen korlátozó intézkedéseket hoz, akkor lecserélik valaki másra.

Ipswich Westgate városrészében alacsony volt az átoltottság, ezért választották e környéket a teszt helyszínéül. A közegészségügyi munkások becsöngettek minden lakásba: ha valaki kifejtette nekik, hogy mitől fél, akkor elmagyarázták neki, hogy miért nincs oka erre, majd szállítást is intéztek neki az oltóhelyig. Emellett oltóbuszok is cirkálnak az utcákon, ahol bárki regisztráció nélkül beoltathatja magát. 

Az utóbbi héten – nyilvánvalóan az omikron soha nem látott gyorsaságú terjedése miatt – megugrott az oltakozók száma az Egyesült Királyságban. Az első oltást 46 százalékkal, a másodikat 39 százalékkal többen kérték, mint egy héttel korábban. A legnagyobb ugrás a fiatal felnőttek körében volt, a 19-24 évesek közül 85 százalékkal többen oltakoztak első alkalommal, mint az előző héten.

(Guardian)