Az ENSZ főtitkár megérkezett Lvivbe

Az ENSZ főtitkár megérkezett Lvivbe

Termőföldbe csapódott orosz bomba Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett szerda délután António Guterres, az ENSZ főtitkára a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városba, ahol csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel - számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a világszervezet szóvivőjének a Twitteren nyilvánosságra hozott közleménye alapján.

A hírportál szerint Guterres várhatóan Zelenszkijjel négyszemközti megbeszélést is folytat, amelyen megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, valamint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésének politikai megoldási lehetőségét. Az ENSZ javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont bármely misszió, amely az ukrán fővároson keresztül akar odajutni veszélynek teszi ki magát - írta a Jevropejszka Pravda.

Közben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalatnál válsághelyzeti központot hoztak létre a kormány és a minisztériumok képviselőiből, hogy a zaporizzsjai atomerőműben történő esetleges veszélyhelyzet esetén megtegyék a szükséges lépéseket. Erről Herman Haluscsenko energetikai miniszter tájékoztatott zaporizzsjai látogatása során az Ukrinform hírügynökség szerint.

"Létrehoztunk egy válságközpontot az Enerhoatom bázisán. Megvannak a megfelelő eljárások a működésére. Ebben a központban minisztériumok, osztályok, intézmények széles köre vesz részt, ott zajlik a teljes koordináció. A hét minden napján, 24 órában működik, és mi is online nyomon tudjuk követni az atomerőmű körüli helyzetet" - mondta Haluscsenko. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is Zaporizzsjába látogatott szerdán, hogy ellenőrizze a radiokémiai, biológiai és nukleáris ellenőrzésért felelős összes szolgálat munkáját. Hangsúlyozta, hogy amíg a nukleáris létesítmény orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, a környező területeket veszély fenyegeti.

"Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy ez Európa legnagyobb atomerőműve. Itt minden incidens veszélye megsokszorozódik" - figyelmeztetett a belügyminiszter. Hozzátette, hogy "Oroszország terrorista állam, és minden felelősség az erőműben történtekért, minden ott megvalósuló forgatókönyvért az Oroszországi Föderációt terheli". Az ukrán tengeri kikötőket igazgató állami vállalat a Facebookon arról adott hírt, hogy a szerdai nap folyamán öt hajó érkezik a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőjébe, hogy exportra szánt ukrán gabonát rakodjon fel. Olekszij Vosztrikov, a vállalat vezetője kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb mennyiség a "gabonafolyosó" megnyitása óta. Tartanunk kell ezt az ütemet ahhoz, hogy elérjük a több mint 3 millió tonnás havi átrakodási mennyiséget - mondta, hozzátéve, hogy ez havonta mintegy száz hajó berakodását jelenti.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának képviselője egy tévéműsorban jelezte, hogy információik szerint hamarosan erőteljesen kiéleződik a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon. "Visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, egyelőre nem állnak készen a tárgyalni, Ukrajna viszont felszabadítja az ellenség által elfoglalt összes területét. A közeljövőben minden fronton nagyon éles események lesznek. Nem csak bizonyos dátumokhoz való kötődésről van szó - mostanában sok szó esik Ukrajna függetlenségének napjáról (augusztus 24.) -, bár  természetesen ezt a tényezőt is figyelembe kell venni" - fejtegette. Felidézte, hogy a hírszerzés korábban már beszámolt arról, hogy augusztus és szeptember rendkívül fontos hónap lesz a harci cselekmények további alakulása szempontjából az egész fronton.  

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az ukrán külügyminisztérium felszólította a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatót, hogy figyeljen az orosz nyelvű kiadása által terjesztett "manipulációkra". "Nem értjük, hogy a német műsorszolgáltató orosz szolgálata miért játszik össze az orosz propagandával" - fogalmazott a szóvivő. Nyikolenko több példát is megemlített erre az orosz DW anyagaiból, amelyek olyan állításokat tartalmaztak, mint "Ukrajna terrorista állam", "az ukrán védők egy hibája nukleáris katasztrófát idézhet elő a zaporizzsjai atomerőműben", valamint "az oroszok nyugatra való beutazásának megtiltása nem segít legyőzni Putyint". Megjegyezte, hogy a Deutsche Welle közszolgálati médium, amelyet a német adófizetők finanszíroznak.

 

Címkék: ukrajnai háború