Az FSZB szerint Navalnij hamisította a mérgezését leleplező telefonbeszélgetést

Az FSZB szerint Navalnij hamisította a mérgezését leleplező telefonbeszélgetést

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus részt vesz az Európai Parlament külügyi bizottságának videokonferenciáján Brüsszelben 2020. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció az orosz ellenzéik blogger-aktivistából lett politikus, Alekszej Navalnij úgynevezett oknyomozása „novicsok” idegméreggel történt állítólagos megmérgezéséről – közölték a TASZSZ orosz hírügynökséggel hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályán, amelyet a 24.hu is idézett.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, egy nem mindennapi történet keretében Navalnij arról számolt be, álnéven telefonálva leplezte le saját merénylőjét. Konsztantyin Kudrjavcev, az FSZB vegyi anyag szakértője állítólag nem fogott gyanút, és 49 percen át részletezte a mérgezéses akciót Navalnijnak, aki az egész beszélgetést rögzítette.

Az FSZB szerint a Navalnij által az interneten közreadott állítólagos oknyomozás kitervelt provokáció, amely a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül. Az orosz szakszolgálat szerint a blogger-politikus által közzétett, az egyik munkatársukkal készült felvétel hamisítvány, olyan titkosszolgálati fogás, amelyet korábban is alkalmaztak oroszellenes akciókban, és amely kizárja, hogy meg lehessen állapítani a beszélgetés valódi résztvevőinek kilétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még múlt csütörtökön, éves sajtótájékoztatóján „az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának” nevezte azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Navalnijt az FSZB emberei mérgezték meg.