Az orvosai szerint „kifejezetten jó” a koronavírusos Trump állapota

Az orvosai szerint „kifejezetten jó” a koronavírusos Trump állapota

Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Trump elővigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal fertőzött Donald Trumpot kórházban kezelő orvosi stáb – számolt be róla a BBC. A brit közszolgálati adó percről percre tudósításban követi az amerikai elnök állapotát.

Az elnök személyi orvosának, Sean Conley-nek a tájékoztatása szerint roppant elégedettek Trump állapotának javulásával. Mint mondták, az elnök nincs lélegeztetőgépen, nem kap oxigént, de azt a malária kezelésére is használt gyógyszert, a hidroxi-klorokint sem szedi, amelyről korábban azt mondta, hatékony lehet a koronavírus kezelésére.

Trumpnak nincs láza, a köhögése, valamint az orrdugulása pedig javulófélben van. Azt még nem lehet megmondani, mikor engedhetik ki a Walter Reed katonai kórházból. Mint az orvosi stáb jelezte, a fertőzés a hetedik és tizedik nap között lehet a legkritikusabb, Trumpnál és feleségénél, Melania Trumpnál 72 órája jelentkeztek a tünetek. A first lady állapota is biztató, ő azonban nem kórházban, hanem a Fehér Házban lábadozik.

Érdekes, hogy míg az orvosok arról beszéltek, 72 órája jelentkeztek a tünetek az elnöki párnál, addig hivatalosan mindössze 36 órája jelentették be, hogy Donald Trump is elkapta a koronavírust. Ha azonban valóban 72 órája jelentkeztek a tünetei, az elnöknek – miként azt a BBC összeszedte – volt több nyilvános szereplése. Szerdán például maszk nélkül tartott egy sajtótájékoztatót, majd Minnesotába utazott egy kampányrendezvényre, ahol több ezer szimpatizáns várta. Csütörtökön pedig egy New Jersey-i golfklubban járt egy adománygyűjtő rendezvényen – ahol a beszámolók szerint ugyancsak kevesen viseltek maszkot.

Trumpon és feleségén kívül öt olyan személy jelezte, illetve derült ki róla, hogy elkapta a kórt, aki részt vett az új legfelső bíró, Amy Coney Barrett szeptember 26-i beiktatásán. Így egy, az eseményről tudósító, meg nem nevezett újságíró, Kellyanne Conway volt belpolitikai tanácsadó, Mike Lee és Thom Tillis szenátorok, valamint Notre Dame Egyetem elnöke, John Jenkins koronavírus-tesztje lett pozitív. Saját bevallása szerint a rendezvényen az elnök mellett álló Amy Coney Barrett a nyáron korábban már átesett a fertőzésen.