Az ügyész szerint „lepaktált” az olasz állam és a Cosa Nostra, ezért foghatták el a maffiavezért

Az ügyész szerint „lepaktált” az olasz állam és a Cosa Nostra, ezért foghatták el a maffiavezért

Az olasz rendőrség által közreadott, videófelvételről készített kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről (k) az őrizetbe vétele után Palermóban 2023. január 16-án. (MTI/EPA/ANSA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet magatartási kódexben fektette le működési szabályait az olasz hatóságok keddi bejelentése szerint, miközben az ügyészség úgy látja, a maffiavezér Matteo Messina Denaro letartóztatását a bűnszervezet tette lehetővé, abban bízva, hogy előnyöket kaphat az államtól.

A szicíliai maffia évszázados szabályait úgynevezett magatartási kódex őrzi, melyet a bűnszervezet alapítói vetettek papírra, és azóta ritka módosításokkal egymásnak adják át a Cosa Nostra vezetői.

A palermói maffiaellenes ügyészség Denaro január 18-i letartóztatása óta napról napra új információkat közöl azokból a lehallgatásokból, amelyek a maffiavezér elfogását előzték meg.

A csendőrség videóra vett és lehallgatott egy találkozót Palermo és a közeli Rocca Mezzomonreale maffiatagjai között, amelyet Caltanisetta külvárosában tartottak. A lehallgatott személyek többször is utaltak a maffia régi elveire és szabályaira, amelyek a Cosa Nostra „alkotmányos chartájában” szerepelnek.

Egyre újabb részletek kerülnek nyilvánosságra Denaro letartóztatás előtti életének utolsó szakaszáról is. A palermói La Maddalena onkológiai klinika közelében elfogott keresztapa Campobello di Mazarában élt Andrea Bonafede néven. Az igazi Bonafedét, akinek nevét a maffiavezér használta, vasárnap tartóztatták le.

A 11 ezer lakosú városkában eddig három ingatlant azonosítottak, melyek Denaro rejtekhelyeként szolgáltak.

Közölték azt is, hogy a hatóságok érkezése előtt a lakásokból több dokumentum eltűnt, és jelentős pénzösszeget sem találtak. Előkerültek viszont repülőjegyek, valamint számlák.

Hatósági közlés szerint az első jelzéseket 2021 novemberében kapták arról, hogy a harminc évig az ország első számú körözöttjeként keresett Denaro a szicíliai kisvárosban van. Hétköznapi élete rekonstruálása szerint a maffiafőnök ezer méteres körzetben mozgott a lakása, a közeli presszó, a postahivatal és az orvosi rendelő között. Nem érezte magát veszélyben, annyira, hogy az onkológiai klinika ápolóival szelfiket is készített.

Roberto Scarpinato volt ügyész, az Öt Csillag Mozgalom politikusa úgy nyilatkozott, Denaro évtizedeken át a „legmagasabb szintű védelmet” élvezte, és azért sikerült őt letartóztatni, mert beleegyezett. „Nem adta el őt a maffia, de a szervezet ráérzett, hogy betegsége és magatartása miatt az ő korszaka véget ért, és még Denarónak is engedelmeskednie kellett a maffia döntéseinek” – jelentette ki. Hozzátette, hogy a szervezet szemét elsősorban Denaro fényűző életvitele szúrta, mivel a maffiafőnökök nem szokták mutogatni vagyonukat.

A védelem alatt élő Antonino Di Matteo ügyész szerint a maffiavezér letartóztatása a Cosa Nostra és az állam közötti „paktum” részét képzi: a maffia minden eszközzel a szervezett bűnözésért életfogytiglanra ítélt személyek börtönfeltételeinek javítását akarja elérni. A semmítőszéknek a következő időszakban kell döntenie arról, hogy az igazságszolgáltatással való együttműködést megtagadó maffiózók esetében bizonyos számú börtönév után életbe léphetnek-e bizonyos kedvezmények, például a magánzárka feloldása vagy a családtagokkal való levelezés, vagy rájuk végig a szigorított börtön vonatkozik.

(MTI)