Az új-zélandi miniszterelnök szerint az ENSZ morálisan csődöt mondott

Az új-zélandi miniszterelnök szerint az ENSZ morálisan csődöt mondott

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szokatlanul élesen fogalmazott, és szinte példátlanul kemény kritikát fogalmazott meg az ENSZ-szel szemben, Oroszország Ukrajna elleni agressziója kapcsán, a sydney-i Lowy Institute nevű agytröszt által tartott rendezvényen.

Ardern szerint a világ „rohadtul zavaros”, ezért hátra kell lépnünk egy lépést, és a konfliktusokat nem szabad fekete-fehéren látni, illetve le kell vetkőznünk a polarizációra mutató hajlamainkat, tudósít a Guardian.

Oroszország Ukrajna elleni háborúját „morálisan csődöt mondottnak” nevezte, ugyanakkor attól is óva intett, hogy a konfliktust a demokrácia és az autokrácia harcának tekintsük. Szerinte nem szabad túlzásba vinni a keménykedést, mert az óhatatlanul is újabb konfliktusokhoz vezet. Az Ukrajna ellen indított támadás alapvetően Oroszország háborúja szerinte, és nem a nyugat nem hadviselő fél benne.

A miniszterelnök szerint Új-Zéland elkötelezett a multilaterális intézmények iránt, de kiemelte hibáikat is, és független külpolitikát kíván folytatni. Ardernt egyértelműen jobban érdekli Kína déltengeri nyomulása, mint a távoli Oroszország és Ukrajna küzdelme. 

Az ENSZ-ről szólva elmondta: „Az ENSZ képtelen volt megfelelően reagálni az ukrajnai háborúra, mert Oroszország a Biztonsági Tanács tagja. Az ENSZ morálisan ugyanolyan csődöt mondott, mint amilyen morálisan igazolhatatlan és illegális a háború.”

 

Címkék: Jacinda Ardern