Az ukránok szerint az orosz magánhadseregek HIV- és hepatitiszfertőzött bűnözőket is harcra kényszerítenek

Az ukránok szerint az orosz magánhadseregek HIV- és hepatitiszfertőzött bűnözőket is harcra kényszerítenek

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt tanácsolta kedden Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek, hogy fegyveresei hagyják el Ukrajnát, védjék meg inkább szülőföldjük függetlenségét, mielőtt Oroszország ismét érdekeltté válik annak elpusztításában. "Mielőtt túl késő nem lesz, hagyják el Ukrajnát, és harcoljanak Icskéria függetlenségéért. Ez volna a legjobb garancia arra, hogy Oroszország másodszorra nem törli el Dzsohár (Groznij) városát a föld felszínéről. Ha nem pusztítják el az Oroszországi Föderációt, visszatérnek, hogy újra csecsen nőket és gyermekeket öljenek meg" - írta a Twitteren Danyilov.

Az ukrán parlament október 18-i ülésén határozatot fogadott el, amelyben elismerték az Icskériai Csecsen Köztársaságot Oroszország által megszállt területként, és elítélték a csecsen nép ellen a csecsenföldi háborúkban elkövetett népirtást. Az ukrán katonai hírszerzés a sajtószolgálatán keresztül nyilvánosságra hozta azt az értesülését, amely szerint a Wagner orosz magánhadseregbe tömegével kezdtek besorozni köztörvényes bebörtönzötteket, köztük olyanokat is, akik súlyos, HIV- vagy hepatitis C vírus okozta fertőző betegségektől szenvednek. A közlemény szerint több mint száz HIV-vel vagy hepatitis C-vel igazoltan fertőzött foglyot toboroztak a csapatba csupán a Leningrád megyében lévő Metallosztroj faluban létesített 5-ös számú büntetőtelepről. A Wagner csoport parancsnoksága arra kényszeríti őket, hogy a HIV-fertőzés esetén piros, hepatitis esetén pedig fehér karkötőt viseljenek.

A hírszerzés információi szerint emiatt a fegyveresek körében egyre nagyobb a felháborodás, mert az orosz orvosok rendszeresen megtagadják a segítségnyújtást a hepatitisben vagy HIV-fertőzésben szenvedőknek. Ukrajnában már azonosítottak HIV-fertőzött, illetve hepatitisben szenvedő elfogott fegyvereseket - emelte ki a titkosszolgálat.

Jevhen Riscsuk, a déli Herszon megyei Olesok település polgármestere a Facebookon arról adott hírt, hogy orosz katonák tüzet nyitottak egy civil személyautóra, amely nem állt meg a felszólításukra. A járműben utazó két felnőtt meghalt, egy ötéves kislány pedig megsebesült. Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok támadó hadműveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Bahmut és Avgyijivka települések irányában, és védelmi állásokat hoznak létre a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján Herszon régiójában, aláaknázva a partvonalat. Az elmúlt napban az orosz erők 15 rakétacsapást mértek Ukrajna területére.

A megszállt területek reintegrációjért felelős ukrán tárca közölte, hogy csere keretében újabb 25 elesett ukrán katona holttestét kapták vissza az orosz oldaltól. Azt, hogy cserébe hány holttestet adtak át, nem hozták nyilvánosságra.

 

Címkék: ukrajnai háború