Biden iratbotránya akár kellemetlenebb is lehet, mint Trumpé

Biden iratbotránya akár kellemetlenebb is lehet, mint Trumpé

Joe Biden az ENSZ BT előtt tart beszédet (Fotó: POTUS/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump számára kifejezetten hasznos lehet az iratbotrány, amelybe most Joe Biden keveredett. A demokrata elnök ügyét rengetegen elődjééhez hasonlítják, pártállástól függően megítélve ezúttal is egyiket, illetve másikat. Miközben Biden számára akár kellemetlenebb is lehet a titkosított iratok nem megfelelő tárolásáról szóló sztori, egyben Trump esélyeit növelheti a hatalomért folytatandó potenciális harcban. A brit konzervatív Telegraph úgy látja, bizonyos tekintetben Biden helyzete rosszabb is lehet, Trump kezébe pedig fegyvert adhat, ha ők ketten mérkőznek majd meg a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Nem mintha a republikánus politikus-üzletembernek ne lenne mitől tartania, vele szemben is kifejezetten súlyosak a vádak, amelyek szerint megsérthette az elnöki dokumentumok nyilvántartásáról szóló, illetve kémtörvényt. Trumpnál több száz titkosított iratot találtak, ami felveti a súlyos gondatlanság gyanúját, Bidennél eddig ennek tizedére bukkantak, viszont az érintett iratok jóval komolyabb témákat érintenek a jelek szerint.

Trump esetében a dokumentumokat egy raktárban és az irodájában, Mar-a-Lagóban találták meg, míg Bidennél egy washingtoni agytröszt szekrényében. Biden hivatalosan ott hagyta az érintett irodát, amikor 2019 áprilisában elindította elnökválasztási kampányát. Az elnöki iratokat mégis 2022. november 2-án találták ott, kérdésessé téve, hogy addig ki férhetett hozzájuk. A Telegraph szerint Bidenen kívül talán senki nem tudhatja, hogy hol jártak ezek a dokumentumok azóta, hogy a jelenlegi vezető megszűnt alelnöknek lenni 2017-ben, és az említett agytrösztöt megalapították 2018-ban. További iratokat találtak még Biden delaware-i garázsában, a Corvette-je mellett.

A demokrata szavazók eddig úgy számíthattak, Trumppal szemben az egyik fő érv lehet, hogy nem lehet rábízni a nemzet legféltettebb titkait. Most viszont Biden ügye semlegesítheti ezt. Többen felvetik azt is, az elnök vitatott ügyekbe keveredő fiának, Hunter Bidennek esetleg volt-e bejárása az említett garázsba.

A Telegraph cikke úgy fogalmazott, hogy Biden a történtekre adott reakcióját egy papírlapról olvasta fel, szövegét feltehetően az ügyvédei előre megírták számára. A lap szerint meg is akadt, amikor arról beszélt, hogy teljes mértékben együttműködik az igazságügyi minisztérium vizsgálatával, majd tanácsadói valószínű bánatára eltérhetett a szövegtől, és azt fejtegette: a garázsa egyértelműen zárva lehetett, hiszen a Corvette is odabent volt. Többen iróniával kezelték ezeket a mondatokat, Jonathan Turley jogtudós például Twitter-oldalán arról írt: a Corvette-szabály nem szerepel a minősített anyagokról szóló protokollban.

Az ügy a Telegraph szerint azt is jelentheti, hogy a demokraták ezt követően kevesebb lelkesedéssel fogják követelni, hogy vonják eljárás alá Trumpot, hiszen akkor Biden esetében is hasonlót kellene szorgalmazniuk. Trump egyébként azt állította, hogy ő érvénytelenítette a szóban forgó dokumentumok minősítéseit. Biden elméletileg szintén megtehette ezt alelnökként, de ő nem állított eddig ilyet, helyette azt mondta, nem volt tisztában vele, hogy a papírok ott vannak nála.

Az Obama-érából származó iratok a történtekre rálátó forrás szerint 2013 és 2016 között születtek, és Ukrajnához, Iránhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó ügyeket is érintenek.