Bolsonaro bujtatásának kiszivárgása miatt alkalmazottakat bocsátottak el a magyar követségről

Bolsonaro bujtatásának kiszivárgása miatt alkalmazottakat bocsátottak el a magyar követségről

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) brazíliai munkalátogatása keretében megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro államfővel Brazíliavárosban 2019. január 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat elbocsátott büntetésül, amiért kiszivárogtatták azokat a térfigyelő kamerás felvételeket, amelyeken Jair Bolsonaro volt elnök látogatása látható, miközben államcsínykísérlet miatt folyik a nyomozás – tudta meg a CNN brazil kiadása.

A CNN értesülése szerint a magyar nagykövetség anélkül, hogy bizonyítani tudta volna az alkalmazottak részvételét a videók terjesztésében, úgy döntött, hogy elbocsátja azokat a brazilokat, akiknek hozzáférése volt a felvételeket valós időben megjelenítő monitorhoz.

Amióta felröppent a hír, hogy Bolsonaro két éjszakát töltött a nagykövetségen, ahol nem tudták volna letartóztatni, a diplomáciai képviselet belső vizsgálatot indított, hogy megpróbálják kideríteni, hogyan kerültek az információk és a videók a sajtóhoz. Bár Bolsonaro látogatása alatt a nagykövetségen az ünnepnap miatt kevesebb alkalmazott volt, a belső vizsgálat középpontjába a nagykövetségen dolgozó brazilok kerültek. A CNN megkereste a magyar nagykövetséget, és interjút kért Halmai Miklós nagykövettől, amire többszöri megkeresésük ellenére sem érkezett válasz.

Halmait múlt héten beidézték, hogy magyarázatot adjon a volt köztársasági elnöknek nyújtott szállással kapcsolatban, ám a nagykövet megismételte Bolsonaro verzióját, mondván, hogy a két ország érdekeiről szóló tárgyalások miatt fogadta őt.

2024. február 8-án a brazil hatóságok letartóztatták Bolsonaro pár korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután a politikus elbukta a 2022-es választásokat. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon. Ezt követően töltött két napot a magyar nagykövetségen Bolsonaro.