Boris Johnson hazarepült karibi nyaralásából, mert lát esélyt a visszatérésre

Boris Johnson hazarepült karibi nyaralásából, mert lát esélyt a visszatérésre

Boris Johnson (középen) és Rishi Sunak (jobbra) kórházlátogatáson. Fotó: Department for Levelling Up, Housing and Communities

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután alig 44 napnyi brit miniszterelnökség után lemondott Liz Truss, megindult a versenyfutás a Konzervatív Párton belül a miniszterelnöki székért. A jelölteknek a szavazás előtt minél több honatya szavazatát kell bebiztosítaniuk. A jelenlegi állapot szerint az indiai származású Rishi Sunaknak van erre legnagyobb esélye. Sunak idén nyárig kincstári kancellár volt, ami gyakorlatilag a pénzügyminiszter tisztségét jelenti.

Viszont aktivizálták mgukat az idén már egyszer lemondott Boris Johnson volt miniszterelnök hívei is. Johnsonnak az úgynevezett partygate botrány miatt kellett lemondania, ami azután tört ki, hogy kiderült, a Downing Street 10 alatt lévő miniszterelnöki rezidencián a legszigorúbb covidlezésérok idején bulit tartottak.

Ez akkor megbocsáthatatlannak bűnnek tűnt, de alig néhány héttel Johnson bukása után utóda, Truss fedezet nélküli adócsökkentési programjával bedöntötte a font árfolyamát, és ennek fényében Johnson partizása már nem is tűnik olyan komoly dolognak.

A számára kedvező fordulat hallatán Johnson egy percet sem késlekedett, hanem megszakította karibi nyaralását, és azonnal Londonba sietett, hogy megkezdje a lobbizást a saját újraválasztásáért.

Johnson újbóli feltűnése a színen csak tovább növelte az egyébként is káosszal küzdő toryk belső feszültségét, mert a párton belül sokan úgy gondolják, hogy a volt miniszterelnök visszatérése csak ronthat az egyébként is gyászos megítélésükön.

A mostani állapot szerint Sunak lesz a következő brit miniszterelnök, hiszen elvileg már 90 támogató képviselőt gyűjtött maga köré, és 100 kell a megválasztásához. Persze, az elvi támogatás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szavazás pillanatában is rá adják a voksukat mindannyian.

(The Guardian)