Charles Michel az orosz rezsimet tartja felelősnek Navalnij haláláért

Charles Michel az orosz rezsimet tartja felelősnek Navalnij haláláért

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban megírtuk, hogy az orosz ellenzék vezéralakja, Alekszej Navalnij váratlanul elhunyt börtönbüntetése letöltése közben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, a tragédia kapcsán az X-en fejezte ki részvétét Navalnij halála kapcsán. Michel kiemelte, hogy Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, és az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek az ellenzéki politikus haláláért.

A legismertebb orosz ellenzéki, akit az egyik legkeményebb sarkvidéki büntetőtáborban tartottak fogva, a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. Azt állítják, azonnal mentőt hívtak, megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. A halál okának megállapítása folyamatban van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki épp Németországban tartózkodik diplomáciai látogatáson – is megnyilatkozott az ügyben: szerinte egyértelmű, hogy közvetlenül Putyin áll Navalnij halála mögött, az orosz elnököt pedig nem érdekli, ki hal meg, amíg ő marad hatalmon. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította az orosz vezetést, hogy válaszolják meg az ellenzéki politikus halálának körülményeire vonatkozó kérdéseket, a lett elnök nyilatkozata szerint pedig egyenesen a Kreml gyilkolta meg Navalnijt.