Covid után kutatnak a belga hatóságok a Kínából érkező gépeken

Covid után kutatnak a belga hatóságok a Kínából érkező gépeken

Koronavírus teszt (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új járványügyi intézkedéseket jelentett be a belga kormány, melyek a Kínából Belgiumba érkező repülőgépjáratokat érintik: tesztkötelezettség nem lesz, de a repülőgépek szennyvizét elemezni fogják, új covid-vírusvariánsok után kutatva – írta a The Brussels Times című, angol nyelvű brüsszeli hírportál.

Az MTI által szemlézett beszámoló szerint Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedés fontosságát, hogy Belgium további információkat tudjon gyűjteni az új koronavírus-variánsok lehetséges terjedéséről. – Ami ma Kínában történik, az drámai – fogalmazott Vandenbroucke, majd hozzátette: a belga kormányt aggasztja a fertőzöttek és a halálesetek nagy száma Kínában. Kiemelte, hogy a kínai esetszámok nem okoznak azonnali kockázatot Belgiumban, köszönhetően a nagyarányú beoltottságnak.

Minden harmadik utas fertőzött volt

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre Kínából érkező közvetlen járatok közül heti két repülőgép szennyvizét fogják vizsgálni, ami lehetővé teszi a vírus genomjának, azaz teljes örökítő információjának vizsgálatát az esetleges új variánsok kimutatására. Emellett a repülőgép utasainak, illetve azoknak, akik az elmúlt hét napban Kínában jártak, és tüneteket mutatnak, gyorstesztet és lehetőség szerint PCR-tesztet kell végezniük.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdai beszámolója szerint Olivier Véran belga szövetségi kormányszóvivő közölte: meg kell fontolni a covid-teszt bevezetését minden Kínából érkező utas esetében. Mint mondta, egy Kínából érkezett keddi járat utasai között végzett kísérleti tesztelés eredménye szerint minden harmadik utasnak pozitív lett a tesztje. Ez igazolja a frissen bevezetett intézkedések szükségességét – tette hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 1440 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ami egyszázalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Naponta átlagosan 130 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 19 százalékkal többet, mint az előző héten. Jelenleg 1985 fertőzöttet ápolnak belga kórházakban. Belgiumban naponta átlagosan 10-en halnak meg a fertőzésben, ez a mutató 41 százalékos emelkedést mutat. A járvány kezdete óta 4 668 248-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 33 228-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

Van, ahol már elvárják a tesztet

Eközben több ország jóval keményebb biztonsági intézkedéseket vezetett be: az  Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Olaszország már megköveteli a Kínából érkező turistáktól a Covid-teszt elvégzését. Mint a HVG nemrég megírta, Magyarország egyelőre nem szigorít.