Cseppben a tenger – gócpontok, várható konfliktusok 2020-ban

Cseppben a tenger – gócpontok, várható konfliktusok 2020-ban

A kormányellenes megmozdulások szimbólumait tetováltatja a hátára az egyik tüntető Bagdadban december 24-én. (Fotó: Reuters / Khalid Al Mousily)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén sem lesz békésebb a világ – ezt a következtetést vonhatja le az, aki az újévi köszöntések mellett néhány pillantást vetett a legfrissebb hírekre. Habár a legtöbb országban békésen búcsúztatták az óévet az ünneplők, sok helyütt 2019 utolsó pillanatai szinte sűrítve jelezték előre, mire is számíthatunk az új esztendőben.

Az év utolsó napján Bagdadban az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt több ezer tüntető gyűlt össze, akik betörték a követség kapuját, majd behatoltak az épületbe. Az erőszakos megmozdulást az váltotta ki, hogy az amerikaiak néhány nappal korábban huszonöt iránpárti fegyverest öltek meg célzott csapásokkal. Jól mutatja az indulatokat, hogy az amerikai diplomatákat evakuálni kellett a helyszínről, ráadásul Washington egy csapat tengerészgyalogost is Bagdadba vezényelt, hogy segítse a követségen tartózkodókat – az összecsapások most is tartanak.

Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát | Magyar Hang

Nem sok jót ígér erre az évre, hogy az iraki politikai élet az elmúlt hónapokban vészesen destabilizálódott, sokan már egyenesen egy második arab tavaszról beszélnek. És hogy ez mind ne legyen elég, Moktada al-Szadr síita vallási vezető kijelentette: még politikai riválisaival is kész együttműködni, hogy véget vessen az Egyesült Államok katonai jelenlétének országában.

Nem múlt el összecsapások nélkül az óévbúcsú Hongkongban sem, ahol gyakorlatilag március óta zajlanak a tüntetések a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. Ez ugyan lekerült a napirendről, de ma már a demonstrálók új rendszert követelnek. Így történt ez szilveszterkor is: a tüntetők Mong Kok városnegyedben felgyújtották az úttorlaszokat, ezért a rendőrség könnygázt, paprikaspray-t és vízágyút vetett be ellenük. A városállamban azonban ez már megszokott eseménynek számít – és a hongkongi tüntetések idén folytatódni fognak, a politikai krízisre a megoldás még a láthatáron sincs.

Vérrel búcsúzott az óév Szíriában is, ahol lassan 9 esztendeje dúl a háború. A fő tét most a lázadók és iszlamisták utolsó megmaradt fellegvára, Idlib tartomány, annak is második legnagyobb városa, Maarrat al-Numán, amely ellen az elmúlt hetekben óriási erejű offenzívát indított a szíriai hadsereg. Az év első napja itt is heves bombázásokkal kezdődött, amelyben többen meghaltak. Azonban az iszlamisták kiseprűzése a tartományból még korántsem jelentené azt, hogy ebben az évben végre befejeződne a szíriai vérontás. Észak-Szíria több részén is a Törökországgal szövetséges milíciák vetették meg a lábukat, akik aligha fogják magukat megadni Aszadéknak.

Óriási erővel nyomul előre a szíriai hadsereg | Magyar Hang

És akkor még nem is beszéltünk Kim Dzsongunról, aki máris egy fenyegetéssel kezdte az új évet. Az észak-koreai diktátor közölte: országa rövidesen új hadászati fegyvert fog bemutatni a világnak, amellyel fokozza elrettentő erejét az amerikai „gengszter stílusú” szankciókkal és nyomással szemben. Ez a hangvétel pedig egyáltalán nem abba az irányba mutat, hogy a felek végre kivergődnek a zsákutcából, ahol azóta vesztegelnek, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump vietnámi tárgyalásukon nem tudtak megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről. Mindezek után nem nehéz kitalálni, hogy a két fél közti diplomácia nyelve ebben az évben is a kölcsönös fenyegetőzés és erőfitogtatás lesz.

Ahogy nálunk, úgy az egész világon az év első napjához számos babona kapcsolódik, többek közt az, hogy amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő. A mostani események ereje, illetve várható hatásuk sajnos aligha fogják könnyen megcáfolni ezt a széles körben elterjedt népi hiedelmet.