December 27-én kezdik a tömeges oltást Izraelben

December 27-én kezdik a tömeges oltást Izraelben

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este sajtóértekezleten jelentette be, hogy december 27-én megkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben – jelentette a 12-es kereskedelmi tv szerda este.

A Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy naponta 60 000 vakcina beadását tervezik, miután szerdán a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, még csak kísérleti jelleggel, a szállítás tesztelésére elküldött rakománya.

Netanjahu kijelentette, hogy az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát. Az először érkező Pfeizer és a BioNTech vakcinája mellett, a továbbiakban várhatóan a Moderna, az AstraZeneca és más gyógyszergyártó cégek termékeit is fel fogják használni Izraelben. Jeruzsálem már nyáron megrendelte a Moderna, valamint a Pfeizer és a BioNTech  hasonló, új technológiával készített oltóanyagát. Az új módszer egy, a vírushoz hasonló, de ártalmatlan genetikai kód felhasználásával kiképezi az emberek immunsejtjeit a valódi vírus felismerésére és elpusztítására.

Edelstein hangsúlyozta, hogy újabb könnyítést is bevezetnek, ezentúl két negatív teszt esetén az arra kötelezettek már tíz nap után elhagyhatják a karantént az eddigi 12 nap helyett.

A tervek szerint a már beoltott emberek „zöld kártyát” vagy „útlevelet” kapnak, – egyelőre nem világos hogy telefonos applikáció vagy mágneses kártya formájában – amellyel például látogathatják majd a plázákat, a sportközpontokat és a konditermeket.

Miután a kormány jogi akadályok miatt elvetette az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének már megszavazott tervét, értesülések szerint azt fontolgatják a koronavírusjárvány terjedésének megakadályozására, hogy a csütörtök este kezdődő nyolc napos hanuka ünnepe alatt betiltanák mások otthonainak a meglátogatását délután fél hat és éjfél között. A zsidó lakosság körében ugyanis ilyenkor az a szokás, hogy összejönnek egymásnál a családok és a barátok, és közösen gyújtják meg minden nap a nyolc ágú hanukai gyertyatartó egy-egy gyertyáját.

Izraelben szeptember közepén másodszor vezettek be országos karantént, melyet teljes mértékben még nem oldottak fel, de ennek ellenére az utóbbi hetekben ismét emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, s szerdán ismét meghaladta a 15 ezret az aktív vírushordozók száma.

(MTI)