Dél-amerikai „szövetségeseivel” egyeztetett Orbán Buenos Airesben

Dél-amerikai „szövetségeseivel” egyeztetett Orbán Buenos Airesben

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Javier Milei megválasztott argentin elnök (jobbra) és Orbán Viktor kormányfő tárgyalása Buenos Airesben 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán. Balra Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brazília korábbi elnökével, Jair Bolsonaróval és a radikális jobboldali spanyol párt, a Vox vezetőjével, Santiago Abascallal is találkozott, megbeszélést folytatott az új argentin elnök beiktatására Buenos Airesbe látogató Orbán Viktor. A miniszterelnök Facebook-oldalára számos közös fotó és egy nagyjából félperces videó is felkerült a találkozókról.

Hogy pontosan mikről esett ezeken szó, csak néhány szűkszavú MTI-hírből lehet némi információmorzsát összeszedni. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) argentin tagjaival tárgyalt. A megbeszélésen parlamenti képviselők és államtitkárok vettek részt, akikkel Orbán Viktor a kereszténydemokrata politizálás kihívásairól és lehetőségeiről cserélt eszmét.

Orbán korábban a nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel, a magát anarchokapitalistának tartó Javier Mileivel. Havasi szerint a kétoldalú megbeszélésen a magyar kormányfő személyesen is gratulált Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt. Egyeztettek a magyar-argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

Ez utóbbi érdekes lehet, mivel Milei nem az a finomkodó típus. A 444 összeállítása szerint a rockzenészből argentin elnökké avanzsáló Milei a baloldalt korábban sz.rnak, a pápát a kommunizmust terjesztő balos f...szopónak, a politikai ellenfeleit pedig óvodákat felrobbantó terroristáknak is nevezte már.

Érdekesség, hogy az argentin elnök beiktatására Buenos Airesbe ment Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Az ukrán sajtó szerint az esemény jó apropó lehet Zelenszkijnek és Orbánnak, hogy megoldják az ukrán uniós csatlakozáshoz kapcsolódó nézeteltéréseiket a decemberi uniós csúcs előtt. Arról egyelőre nincs hír, hogy Orbán Zelenszkijjel is tárgyaljon.