Dél-Koreában sikerülhet megfékezni a járványt, a módszerüket ajánlják világszerte

Dél-Koreában sikerülhet megfékezni a járványt, a módszerüket ajánlják világszerte

Taxikat fertőtlenítenek munkások egy szöuli töltőállomáson 2020. február 4-én. MTI/EPA/YNA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mióta négy hete elérte a csúcsot a fertőzöttek száma, Dél-Koreában ma jelentették a legkevesebb új megbetegedést – írja a BBC. Ez azt is jelentheti, hogy a koronavírus által Kínán kívül, Ázsiában legsúlyosabban érintett országban talán sikerül megfékezni a járványt. A dél-koreai módszer hivatkozási alap lett világszerte, a lényege, hogy rengeteg tesztet végeznek, és minden adatot nyilvánosságra hoznak, hogy a lakosok lássák, merre találhatók fertőzöttek.

Összesen 64 új esetet regisztráltak az ázsiai országban, ezzel megközelítette a 9 ezret a fertőzöttek száma, 111-en hunytak el a betegségben. A hatóságok azonban az esetszám-csökkenés ellenére óva intettek mindenkit attól, hogy hamis reményeket tápláljon, Dél-Korea komoly krízishelyzetben van, még hosszú harcot kell vívniuk a járvánnyal.

Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók | Magyar Hang

Egyre többen kérdőjelezik meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO azon korábbi kijelentését, hogy az esetek mindössze 1-3 százalékában adják át a fertőzést a tünetmentes koronavírus-hordozók. Ez azért is érdekes kérdés, mert a koronavírus elleni védekezést is meghatározza, valójában mekkora ez a mutató. Ahhoz, hogy megbízhatóbb adatokhoz lehessen jutni, először azt kell tanulmányozni, hány olyan vírushordozó lehet, aki tünetmentes.

Az ázsiai országban a 2015-ös MERS-járvány 36 halálesethez vezetett, így a hatóságok alaposan felkészültek a fertőzések kezelésére. Különleges operatív egységet hoztak létre, amelynek éppen a jelenlegihez hasonló helyzetek kezelése a feladata. Igyekezetük pedig, úgy tűnik, eredményre vezet, bár még mindig sok a fertőzött, az exponenciális növekedést – amellyel jelenleg a világ szinte minden pontján szembesülnek az országok – sikerült megállítaniuk.

A dél-koreai hatóságok a vírus megjelenésétől kezdve úgy álltak hozzá a járványhoz, hogy a leggyorsabban akkor tudják megállítani, ha minél több fertőzöttet sikerül megtalálniuk. Ennek érdekében hatalmas mennyiségben gyártottak le teszteket, a kapacitások bővítése lehetővé tette, hogy akár napi 20 ezer vizsgálatot végezzenek el, jóval többet, mint bármelyik másik ország a világon. Mára a tesztek száma eléri a 350 ezret, az eredmények pedig minden esetben 24 órán belül elkészülnek. Emellett azonnal feltérképezték a lehetséges kontaktokat, a további fertőzések lehetőségét, és mindent elérhetővé tettek, a veszélyekről pedig folyamatosan telefonos üzenetben értesítik a lakosságot – derül ki a Wired cikkéből.

Dél-Koreában január 20-án jelent meg a vírus, ekkor még elszigetelt esetekről jelentettek, a csoportos, majd tömeges megbetegedések február közepén indultak, amikor egy vallási közösség tagjai adták át egymásnak a betegséget. A Tegu városából indult második hullám, a hívek némelyikének felelőtlen magatartása miatt is, felgyorsította a járványt. Március 13-án sikerült annyira megfékezni a vírus terjedését, hogy több lett a gyógyult, mint az új fertőzött. Az elmúlt tíz napban pedig tovább javult a helyzet. A hatóságok most attól tartanak, hogy a külföldről beutazók indíthatják el a harmadik hullámát a járványnak, ezért szigorú szabályozásokat vezettek be az országba belépők számára.

Budapestről hazatérve derült ki három kínai vívóról, hogy koronavírussal fertőzöttek | Magyar Hang

A kínai vívócsapat Budapesten a március 6-8. között, zárt kapuk mellett megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix-n vett részt. Az ugyanezen a versenyen résztvevő dél-koreai csapatból szintén három vívót diagnosztizáltak a fertőzéssel, miután vasárnap Európából visszatértek Dél-Koreába - tájékoztatott az MTI. A 13 főből álló kínai csapat az eredeti program szerint a március 22-24.

A következő két hétben továbbra is érvényben lesznek a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedések, de a tervek szerint két múlva megnyitják az iskolákat, és további enyhítések is várhatók.

A hatóságok részéről azonban Dél-Koreában is elhangzott a „nyájimmunitás” kifejezés, amivel korábban Nagy-Britanniában és Hollandiában is próbálkoztak a szavak szintjén, de az egyre súlyosabb helyzet miatt végül elvetették. Ennek lényege, hogy ha a társadalom jelentős része megfertőződik, és védettséget szerez, akkor a vírusnak nem marad helye terjeszkedni, és így megfékezhető a járvány. Kutatók azonban figyelmeztettek, az új koronavírust egyelőre nem sikerült kiismerni, így nem lehet kiszámítani a mozgását sem, emiatt veszélyes kísérlet a nyájimmunitás megszerzése.

A napról napra csökkenő új megbetegedéseket látva, egyre több országban hivatkoznak a dél-koreai modellre, és számos kutató is ezt tartja a legjobb megoldásnak. Spanyolország most készül bevezetni a Dél-Koreában megvalósított úti ellenőrzéseket, amikor a pácienseknek ki sem kell szállnia az autóból a vizsgálathoz, az eredményt pedig nem sokkal később telefonon kapja meg.