Der Spiegel: sokmilliárd eurós üzletek előtt a német hadiipar

Der Spiegel: sokmilliárd eurós üzletek előtt a német hadiipar

A Magyar Honvédség Leopard 2A4HU harckocsija 2020. július 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Pistorius német védelmi miniszter minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülne a legfontosabb németországi hadiipari vállalatok vezetőivel az Ukrajnának átadandó 14 Leopard 2-es tank pótlásáról – számolt be a Der Spiegel német hírmagazin. A két legfontosabb beszállító, az ágyút gyártó düsseldorfi Rheinmetall, illetve a vázat és a páncélt előállító müncheni Krauss-Maffei Wegmann (KMW) társaság. Utóbbi 2015 óta a német-francia KNDS vegyesvállalat részeként működik.

Mint írják, az Ukrajnának már az előző hónapokban átadott fegyverrendszerek miatt keletkezett lyukak betömése is komoly kihívás elé állítja a német hadiipart. Pótolni kell egyebek mellett a már korábban leszállított 14 páncélozott tarackot (Haubitze). Ám még ezek megrendelésére sem került sor. A lap információi szerint ennek érdekében az év első negyedévében írhatják alá a Krauss-Maffei Wegmann vállalattal a megrendelésről szóló szerződést.

A Leok – gyakran így emlegetik a Leopardokat – pótlása is sürgető, efelől Pistorius nem hagyott kétséget korábbi nyilatkozataiban. Az egység a Leopard járműcsalád A7-es verziójából fog állni. A csomag költségét több milliárd euróra becsülik. A gyártás azonban várhatóan nem lesz gyors, mivel több másik ország is számít új Leopardokra. Ráadásul a KMW és a Rheinmetall ádáz piaci riválisok. A cikk szerint ennek oka a Rheinmetallt irányító Armin Papperger agresszív növekedéspolitikája. Ugyanakkor Papperer szerint rajtuk nem fog múlni semmi. Előbb azonban állami megrendelésre, átvételi garanciára és főként előállított járművekre van szükség.

A Rheinmetall gyárai azonban már most pörögnek. Tavaly, a háború után ugyanis 700 millió eurót invesztáltak főként a lövedékgyártásba, ezzel 10 százalékkal növelték kapacitásaikat. A lőszert egyébként Spanyolország veszi meg. A KMW ugyanakkor óvatosabb a düsseldorfi óriásnál. Mint a Spiegel felhívta a figyelmet, nem is ok nélkül bizalmatlan. Amikor ugyanis Berlin átadta a páncélos tarackokat Kijevnek, a cég vette át a karbantartásukat Litvániában. Ennek költségeit azonban iparági információk alapján azóta sem fizették ki a cégnek.