Bejelentették: küldi a Leopardokat Németország

Bejelentették: küldi a Leopardokat Németország

Német Leopard 2A6M harckocsi (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Németország Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben – közölte a szövetségi kormány szóvivője szerdán. Steffen Hebestreit közleménye szerint a szerdai berlini kormányülésen hozott döntés alapján első lépésként egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át a német hadsereg (Bundeswehr) állományából.

A támogatás azt szolgálja, hogy az ukrán hadsereg minél gyorsabban felállíthasson két zászlóaljat a német gyártmányú harckocsikból. Ehhez más országok is átadnak ilyen járműveket Ukrajnának, amihez megkapják a német kormány engedélyét. Olaf Scholz kancellár kiemelte: a döntés megfelel a kormány eddig is követett alapelvének, miszerint Németország a partnereivel szorosan együttműködve segíti Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben. A világ legerősebb és legmodernebb harckocsijának számító Leopardok használatára Németországban képeznek ki ukrán katonákat. A támogatási csomaghoz a járművek és a kiképzés mellett lőszer, szállítás és karbantartás is jár - tették hozzá.

Elsőként, január közepén a lengyel kormány jelentette be, hogy ugyancsak 14 darab Leopard 2-vel is támogatná Ukrajnát, ha más országok követik példáját. A német sajtóban közölt elemzések szerint Németország mellett Finnország, Svédország, Hollandia, és akár Spanyolország és Portugália is csatlakozhat a lengyel kezdeményezéshez. A német kormánynak a hadiipari exportról szóló szabályok miatt nemcsak arról kellett döntenie, hogy kaphat-e Ukrajna Leopardokat a Bundeswehrtől, hanem arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását. A döntést hetekig folytatott belső egyeztetés és nyilvános vita előzte meg.

Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes, korábbi berlini nagykövet az ntv német hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a védekezés támogatása modern nyugati harckocsikkal csak a számos szükséges lépés egyike, és következő lépésként az ukrán haditengerészetet is meg kell erősíteni. Ukrajnának hadihajókra és tengeralattjárókra is szüksége van nyugati támogatóitól, hogy megvédhesse igen hosszú fekete-tengeri partvonalát és megakadályozhassa az újabb orosz tengeri támadásokat – mondta a diplomata. Hozzátette: a háborúnak még messze nincs vége, Oroszország „nagyon erős ellenfél”, és hadiipara „teljes gőzzel termeli a fegyvereket”.

Scholz: A németek bízhatnak a kormányban

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd – jelentette be Olaf Scholz a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kancellár elmondta, hogy szerdán telefonon tárgyalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel a hazája elleni orosz támadás ellen védekezés állásáról és a küzdelem német támogatásáról.

A segítség újabb részeként Németország nem csupán egy századnyi – 14 darab – Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik - tette hozzá Olaf Scholz. Kiemelte: sok németet aggodalommal tölthet el a német harckocsikról szóló döntés, de bízhatnak a kormányban, amely továbbra is csak a partnereivel együttműködve támogatja Ukrajnát, és gondoskodik arról, hogy a NATO ne kerüljön háborúba Oroszországgal.

A szociáldemokrata (SPD) politikus az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában egy független képviselő azon kérdésére, hogy hol van Ukrajna német katonai támogatásának határa, és előfordulhat-e, hogy Németország vadászgépekkel vagy csapatokkal segíti az ukrán erőket, kijelentette, hogy ez nem fordulhat elő. Kifejtette: a kormány már akkor rögzítette, hogy harci repülőkkel nem támogatja Ukrajnát, amikor a háború elején az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet esetleges kijelöléséről folytattak nemzetközi egyeztetést, az pedig a NATO és Oroszország közvetlen összeütközésének elkerülését célzó törekvésekből következik, hogy NATO-katonák, és így német katonák sem vesznek részt a háborúban.

A kormányoldalhoz – az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) frakciójához – tartozó felszólalók mind üdvözölték, hogy a kormány a partnereivel egyeztetve az egykori Szovjetunióban gyártott harckocsik után modern nyugati harckocsikkal is segíti Ukrajnát. A legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség részéről is üdvözölték a döntést, de bírálták az előkészítés heteiben folytatott vitákat, amelyek álláspontjuk szerint kárt okoztak Németországnak. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerint Olaf Scholz Ukrajna támogatásával letér a nagy szociáldemokrata elődök, Willy Brandt és Helmut Schmidt által kijelölt útról, amely az orosz nép iránti közeledés, a kapcsolatok elmélyítése és a megbékélés felé vezetett. A kancellár ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy nem ő, hanem a szomszédos államra rárontó orosz elnök, Vlagyimir Putyin szakított ezzel a hagyománnyal.

Hollandia és Belgium is segít

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet – jelentette be Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának adott szerdai nyilatkozatában. Múlt héten Wopke Hoekstra külügyminiszter a holland parlamentben azt mondta, a kabinet számára „nincsenek tabuk” Ukrajna rendszeres katonai felszereléssel való ellátását illetően. Ugyancsak a múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve. Hollandia tavaly 90 modernizált orosz T-72-es harckocsi szállítását finanszírozta Ukrajnába az amerikai és a cseh kormánnyal együttműködve.

A belga védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna „jelentős katonai segélyre” számíthat kormányától, ugyanakkor azt is bejelentette, Belgium nem küld harckocsikat Ukrajnába, mivel Belgiumnak már nincsenek tankjai. Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja a tankokat, darabonként 10-15 ezer euróért. „Nincs akadálya, hogy visszavásároljuk őket, de azok a vállalatok, amelyeknek eladtuk, ma már mintegy félmillió eurót kérnének értük darabonként, és ez nem foglalja magában a felújításukat sem” – közölte. Dedonder elmondta, hogy Belgium légvédelmi és páncéltörő eszközöket, valamint lőszert küldene Ukrajnának, ami valamennyire kielégíti az orosz invázió ellen harcoló ország kéréseit.

A lengyelek üdvözlik a döntést

Üdvözölte több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök a német szövetségi kormány döntését. Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely „nagy lépést jelent Oroszország megállításához”. „Együtt erősebbek vagyunk” – tette hozzá a lengyel kormányfő. Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak „bátor lépéseket kell tenniük kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében” – nyilatkozott Müller a PAP hírügynökségnek.

Rafal Bochenek, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt szóvivője felidézte: Lengyelország több európai állammal együtt a háború első napjaitól támogatta Ukrajnát. „Ha megvédjük Ukrajnát, megvédjük Európát” – szögezte le Bochenek a PAP-nak nyilatkozva. Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal nemzetbiztonsági  irodájának főnöke úgy látja: a Leopardok reális reményt jelentenek Ukrajna számára az Oroszország által megszállt területek fokozatos visszafoglalására. Siewiera hangsúlyozta annak a nemzetközi koalícióépítésnek fontosságát, amely hatással van a háború lefolyására, és „talán távol tartja azt a lengyel határoktól”.

A német kancellár már előző este közölte, hogy a német szövetségi kormány a kellő sürgősséggel napirendre veszi a lengyel kormány kérését német gyártmányú Leopard 2 harckocsik Ukrajnába szállításáról, és a washingtoni vezetéssel egyeztetve hoz döntést. Miután megjelent a sajtóban, hogy Németország mégis küld Leopard tankokat Ukrajnának, az Egyesült Államok álláspontja is változni látszik a tankok kérdésében. Az ugyancsak szerdán bejelentendő döntés értelmében 30 Abrams tankot fog Ukrajna kapni az orosz agresszorok elleni honvédő háború céljaira.

(MTI)