Egy jól menő építész lehetett a Long Island-i sorozatgyilkos

Egy jól menő építész lehetett a Long Island-i sorozatgyilkos

Rex Heuermann (Forrás: YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 59 éves manhattani építészt gyanúsítottak meg egy amerikai sorozatgyilkosság ügyében, amely jó ideje borzolta a kedélyeket a New York állambeli Long Island-en – jelentette cikkében a BBC. Az amerikai Suffolk megyei rendőrség szerint Rex Heuermann a DNS-bizonyítékok alapján legalább 3, de akár meg egy negyedik fiatal, huszonéves nővel végzett bő egy évtizeddel korábban. Ray Tierney, Suffolk megye kerületi ügyésze egy pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „mind a négy áldozatot hasonló helyzetben, övvel vagy szalaggal megkötözve találtak meg, három áldozatot zsákvászonszerű anyagba csomagolva”.

Összesen egyébként 9 nő, egy férfi és egy gyerek maradványait találták meg Long Island-i Gilgo Beach-en még 2010 és 2011 között, így valószínűsíthető, hogy Heuermannak több áldozata is lehetett. Közülük négy áldozat, így a gyerek, az édesanyja és a férfi személyazonossága a mai napig nem ismert. Az amerikai AP hírügynökség szerint az áldozatok többsége szexmunkásként dolgozott. Korábban a hatóságok úgy vélték, a part térségében talált holtestek nem biztos, hogy egy elkövetőhöz tartoznának.

A halálesetek felgöngyölítése sokáig nehézkesen haladt, ám a rejtély óriási közfigyelmet keltett, 2020-ban még egy Netflix-film is készült róla Elveszett lányok (Lost girls) címmel. A nyomozás aztán 2022 februárjában pörgött fel ismét, amikor nyomozócsoport alakult a gyilkosságok felderítésére. Heuermannt három dolog buktatta le: egy Chevrolet Avalanche pick-up, egy pizzaszeletről vett DNS-minta és a gyanúsított mobilhívásai.

A manhattani építész DNS-ét egy pizzaszeletről szerezték meg, ami egyezést mutatott az egyik áldozaton talált mintával. Később kiderült, hogy több áldozaton is találtak olyan hajszálakat, amelyek a gyanúsítotthoz, illetve a feleségéhez köthetők. Az FBI azt is kiderítette, hogy Heuermann mindig eldobható telefonokról kommunikált, amelyeket kapcsolatba tudtak hozni az áldozatokkal. A szövetségi nyomozók sikerült a hívásokat Massapequa Park és Manhattan belvárosának mobiltornyaihoz kötni: Heuermann mobilja és az eldobható „céltelefonok” mindig ugyanazokról a tornyokról pingeltek.

A nyomozók arra is felfigyeltek, hogy az új nyomozócsoport megalakulása óta Heuermann alkalmi, egyszer használatos telefonról több mint 200 internetes keresést indított a sorozatgyilkosokkal és a Long Island-i nyomozással kapcsolatos témákban. A férfihez köthető furgont pedig legalább az egyik áldozat lakhelye mellett látták.

A nyomozók szerint a nős, egy saját és egy fogadott gyereket is nevelő építész a gyilkosságokat akkor követte el, amikor a családja nem tartózkodott otthon. Többen meg is döbbentek, hogy a minden nap pedánsan, öltönyben munkába induló férfi ilyen bestiális dolgokat követhetett el. A RH Consultants and Associates elnevezésű céget irányító férfi saját elmondása szerint vállalata New York egyik elsőszámú építési vállalkozása, ő magát pedig igazi problémamegoldóként jellemezte. Egy YouTube-videó tanulsága szerint Rex Heuermann 1987 óta dolgozott az amerikai nagyváros építőiparában. A rendőrség szerint a férfinek összesen 92 lőfegyverre volt engedélye.

Az építész egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat. Suffolk megye rendőrfőnöke, Rodney Harrison szerint ugyanakkor „Rex Heuermann egy démon, aki köztünk jár; egy ragadozó, aki családokat tett tönkre”.