Egy lévai író lehet Robert Fico merénylője

Egy lévai író lehet Robert Fico merénylője

Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 71 éves lévai író, Juraj Cintula lehetett, aki szerdán délután többször is rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Az Új Szó a Markíza televízóra hivatkozik, a csatornának ezt két forrás is megerősítette. A szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el. A merénylet után a rendőrök ártalmatlanították, az felvételeken is látni, hogy megbilincselve ül és kommunikál az egyenruhásokkal. A fegyver valószínűleg legálisan volt a birtokában.

Frissítés: oroszpárti, félkatonai szervezettel működött együtt Cintula.

Az videón is látszik, hogy a támadót gyorsan lefegyverezték és megbilincselték.

Az aktuality.sk azt írta, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban.

Cintula források szerint a Progresszív Szlovákia nevű ellenzéki párt támogatója. Bár vannak oldalak, ahol „ismert író”-ként hivatkoznak rá, az interneten nem sok fogódzót találunk vele kapcsolatban. Három verseskötete jelent meg, 2015 óta a szlovák írószövetség tagja. Egy nyolc évvel ezelőtt készült videóban látható, amint politikai, közéleti nézeteit fejtegeti. A felvételen elmondja, hogy a világ tele van erőszakkal és fegyverekkel, úgy tűnik, az emberek megőrültek. Rengeteg migráns özönlik Európába – folytatja – mindenhol tapintható a gyűlölet, a szélsőségesség. De a legrosszabb, hogy az európai kormányoknak nincs alternatívája erre a káoszra. De hát végül is ilyenek az emberek.

A videóban azt is elmondta, hogy Lévában megalapították az Erőszak Elleni Mozgalmat. „Minden normális ember elutasítja az erőszakot” – mondta, a céljuknak az emberek egyesítését, a béke megőrzését és a demokrácia helyreállítását nevezve. A felvétel valamivel több mint 1200 megtekintést ért el.

Szlovák híradások szerint nem sokkal a történtek után a Markíza televízió megszólaltatta Juraj Cintulát, aki elmondta, hogy egy hónapja tervezi a merényletet, és egyebek mellett azért lőtt rá a miniszterelnökre, mert az felszámolja a médiát.

A merénylő fia arra az újságírói kérdésre, hogy az édesapja gyűlölte-e Ficót, így válaszolt: nem rá szavazott. Ennél többet nem árult el. Azt viszont tagadta, hogy az apja bármikor nyíltan utalt volna egy politikus megtámadására, és azt is, hogy a 71 éves férfi pszichiátriai beteg lenne. 

Robert Fico és kormánya Nyitrabányán tartott kihelyezett ülést, majd amikor a miniszterelnök kiment az emberek közé, rálőttek. Összeesett, testőrei vitték el az autóig, majd mentőhelikopterrel szállították Besztercebányára. A hírek szerint a hasán és a karján sérült meg, közösségi oldalán korábban azt írták, hogy életveszélyes az állapota.