Egy olajkikötő blokádja miatt Svédország vádat emelt Greta Thunberg ellen

Egy olajkikötő blokádja miatt Svédország vádat emelt Greta Thunberg ellen

Greta Thunberg vonul idén szeptemberben New-York-i klímasztrájkon. (Fotó: Reuters / Joel Marklund)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júliusban bíróság elé áll Greta Thunberg, miután a svéd hatóság azzal vádolta meg a klímaaktivistát, hogy „nem engedelmeskedett a rendőrségnek” egy tüntetés során – közölte a svéd ügyészség, amelyet a BBC idézett. A 20 éves Thunberg június 19-én csatlakozott egy fiatal tüntetőkből álló csoporthoz, amely olajszállító tartályhajókat blokkolt Malmö kikötőjénél. A rendőrség szerint Thunberg nem volt hajlandó távozni, amikor erre felszólították.

Amennyiben bűnösnek találnák a klímaaktivistát, úgy hat hónapos börtönbüntetésre vagy pénzbírságra számíthat. A brit közszolgálati adó megpróbálta elérni Greta Thunberget, ám a fiatal jogi képviselője azt közölte a BBC-vel, hogy a klímaaktivista nem nyilatkozik.

A Követeljük vissza a jövőt (Ta Tillbaka Framtiden, avagy angolul Reclaim the Future) nevű csoport júniusban hat napra blokád alá vette a malmöi kikötőt. A csoport szerint néhány tüntető felmászott az olajszállító tartályhajók tetejére. „Az éghajlati válság már most is számtalan ember számára élet-halál kérdése” – írta Thunberg az Instagramján még júniusban, amikor csatlakozott a tiltakozáshoz. „Úgy döntünk, hogy nem leszünk csendes szemlélői (az eseményeknek), hanem helyette fizikailag megállítjuk a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát” – jegyezte meg a demonstrációval kapcsolatban Greta Thunberg.