Egy rapper antiszemitának bélyegzett szóvicce osztja meg a francia baloldalt

Egy rapper antiszemitának bélyegzett szóvicce osztja meg a francia baloldalt

Médine (Fotó: Twitter/Médine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gond nem Médine-nel, hanem velünk van – jelentette ki a francia zöldek (Europe Écologie Les Verts, EELV) európai parlamenti képviselője, Marie Toussaint. A politikus arra a rapperre utalt, aki meghívást kapott a párt Le Havre-i rendezvényére, ahogy az Engedetlenek nyári egyetemeire szintén. Toussaint, aki a jövő évi EP-választáson is listavezető lesz, a Franceinfónak elmondta: hibáztak. Szerinte az elejétől végéig rosszul csináltak mindent, csapdába csalták magukat, de most már menniük kell tovább. Toussaint a hét közepi nyilatkozatában azt is sugallta, már túl késő lemondani a meghívást.

A balhé azután robbant ki, hogy Médine-t antiszemitizmussal vádolták a közösségi médiában. A zenész a zsidó származású Rachel Khant kritizálta, Twitter-oldalán a „resKHANpée” kifejezést használta. A „rescapée” kifejezés túlélőt jelent. Az esszéista Khan ezt követően számon kérte a szóviccet. Médine viszont egy válaszbejegyzésben úgy magyarázta a kifejezését: a „resKHANpée” arra vonatkozik, akit a hiphop közege kivetett magából, ő „társadalmi árulók” közé sodródott ezután, majd már szó szerint a szélsőjobbal evett egy asztalnál. 

A rapper jelenléte miatt Édouard Philippe korábbi miniszterelnök, illetve több zöldpolitikus is jelezte, hogy nem vesz részt az augusztus 24. és 26. közötti EELV-rendezvényen. Az Engedetleneket vezető Jean-Luc Mélenchon viszont kijelentette, Médine nem rasszista. A baloldali megosztottság abból is fakad, hogy Toussaint-nel szemben többen nem gondolják, hogy szabadkozni kellene. Főleg, hogy Médine azóta elnézést is kért, és hangsúlyozta, hogy szó sincs az esetében antiszemitizmusról. Toussaint ennek ellenére leszögezte, hogy nem lesz ott a csütörtöki beszélgetésen, amelyen Médine a párt országos titkárával, Marine Tondelierrel beszélget. „Máshol leszek ebben az időpontban”, hangzott el Toussaint részéről. A France 2-n pedig – a tavaly még lelki bántalmazás vádja miatt magyarázkodni kényszerülő – Julien Bayou zöldpolitikus jelentette ki: Médine Twitter-bejegyzése gyalázatos volt. Hozzátette azt is, hogy a rapper azóta bocsánatot kért, de szerinte ez nem elég. Úgy látja, egyszerűbb lett volna nem meghívni a zenészt, de így, hogy már megtörtént, reméli, Tondelier megfelelően fogja keretezni a beszélgetést, és megerősíti az antiszemitizmus elleni küzdelem elsőségét.

A rapper körüli balhé már csak azért is kellemetlen az ellenzéknek, mert a Nupes (Új Szociális és Ökológiai Népi Unió) választási koalíció visszatérését várják egy ideje. A vita viszont megosztja a Mélenchon köré tömörülő, zöldekből, szocialistákból és kommunistákból álló szövetséget. Az Engedetlenek részéről Mathilde Panot le is szögezte a France Internek, hogy nincs Médine-ügy. A rapper szerinte egy aljas összeesküvés áldozata, ezt pedig „a szélsőjobboldal vezette kéz a kézben a macronistákkal”. Médine szerinte nem rasszista, hanem egy elkötelezett rapper, aki küzd a diszkrimináció és a nyugdíjreform ellen is. Az utóbbival pedig valóban a francia vezetés számára is kényelmetlen lehet a férfi.

A csütörtöki beszélgetésen az egyébként Le Havre-i rapper végül ismét reagált a vitára. Úgy fogalmazott, hogy a balhé már a meghívásával kezdődött, még mielőtt a szóban forgó Twitter-bejegyzést egyáltalán megejtette volna. Médine elmondása szerint ő is túlreagálta Khan egy beszólását, ezért válaszolt neki élcelődve. Állítása szerint nem volt tisztában az esszéista családi hátterével. A vita kapcsán elmondta azt is, három hete a poklok poklát éli meg a családjával. De szerinte ugyanezt tapasztalják például a bűnözőként kezelt külvárosi fiatalok is. Szerinte keményen és gyorsan fel kell lépni a társadalmi igazságtalansággal, a szélsőjobb térnyerésével és a normalizálódó szélsőjobboldali diskurzussal szemben.