Egymillió adag Szputnyik vakcináról tárgyal Ausztria Oroszországgal

Egymillió adag Szputnyik vakcináról tárgyal Ausztria Oroszországgal

Ágoston Sándor fõorvos beolt egy nõt az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyaggal Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2021. február 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria Sebastian Kurz (Osztrák Néppárt, ÖVP) vezette kormánya 1 millió dózis orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina megvásárlásáról tárgyal Oroszországgal. A kancellária közlése szerint a tárgyalások intenzívek, de döntés még nem született – írja a tekintélyes Die Presse az Osztrák Hírügynökség (APA) jelentése alapján.

Rudolf Anschober, a konzervatív (ÖVP, Osztrák Néppárt) és a Zöldek kormányának egészségügyi minisztere azt mondta, hogy minden opciót vizsgálnak, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban bevizsgált vakcinával olthassanak széles tömegeket. Az bizonyos: minden Ausztriában felhasználandó oltóanyagnak hatásosnak és biztonságosnak kell lennie – tette hozzá.

A cikkekben nem mulasztják el megjegyezni: a Szputnyik V vakcina nem kapott forgalmazási engedélyt az Európai Unió Gyögyszerügynökségétől (EMA). Egyelőre egy úgynevezett gördülő értékelési eljárás van folyamatban. A dokumentumokat a beérkezés sorrendjében vizsgálják, amely akár fel is gyorsíthatja az eljárást.

Kedden a bécsi kancellária közölte, hogy az aláírt megállapodás értelmében az osztrák egészségügyi hatóságok hozzáférhetnek a Szputnyik V dokumentációjához. A tárgyalások összesen 1 millió adag oltóanyag szállításáról szólnak. 300 ezer adag érkezhetne áprilisban, 500 ezer dózis májusban, míg júniusban újabb 200 ezer adagot szállíthatnának.

A Die Presse felidézte: Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott február 26-i telefonbeszélgetése alkalmával szóba került a Szputnyik vakcina szállítása is. Felvették a kapcsolatot az oltóanyagot a nemzetközi piacon forgalmazó orosz céggel (RDIF) is. Kurz néhány nappal később beszélt az RDIF igazgatójával, Kirill Dmitrijevvel is. Azóta több tárgyalásra is sor került a kereskedő cég, a bécsi orosz nagykövet és az osztrák egészségügyi minisztérium szakemberei között.

Sebastian Kurz február vége óta több alkalommal is leszögezte, hogy az orosz vakcina Ausztriába történő szállításának feltétele az európai uniós engedély. A mai közleményben az áll, hogy a vakcinára nem lehet geopolitikai szemellenzővel nézni. Nem az a lényeg, hogy honnan jön, csak az számít, hogy biztonságos és hatékony-e. Ha Ausztria egymillió adag vakcinát kap (az uniós keret mellé), azzal hamarabb vissza lehet térni a normális élethez, emberéleteket és munkahelyeket lehet megmenteni – szögezte le.

Az osztrák állami televízió (ORF) híroldala a tárgyalások kapcsán megjegyzi: Magyarország egyike annak az 50 országnak, ahol forgalmazási engedélyt kapott a Szputnyik, és oltanak is a vakcinával. Mint írják, az Európai Bizottság részéről az Ausztria és Oroszország közötti tárgyalások hírére visszafogottan reagáltak. A Szputnyik V nem tartozik a bizottság tárgyalásainak portfóliójába – mondta egy bizottsági szóvivő.

A Szputnyik V alkalmazása Németországban is téma. Stefan Seibert kormányszóvivő szerint álláspontjuk változatlan a kérdésben. A német egészségügyi tárca egyik szóvivője pedig azt mondta, amint megkapja az EMA-engedélyt a vakcina, ugyanúgy szívesen látott oltóanyag lesz, mint a többi uniós vakcina.

Franciaország más állásponton van az orosz oltóanyag ügyében. Az ORF idézte Jean-Yves Le Drian külügyminiszter a France Radionak adott nyilatkozatát is, amelyben azt mondta a Szputnyikról, hogy az inkább a propaganda és az agresszív diplomácia eszköze, mintsem a szolidaritásé és az egészségügyi segítségé.