Most éppen kényszermunkára ítélték Aung Szan Szu Kjit

Most éppen kényszermunkára ítélték Aung Szan Szu Kjit

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aung Szan Szu Kjit, aki hosszú évekig tartó bebörtönzése után Mianmar rövid demokratikus időszakában az ország miniszterelnöke volt, újabb koncepciós perben még hosszabb időre ítélte el a demokratikus kormányt megdöntő junta. Most éppen három év kényszermunkát kapott, állítólagos választási csalás miatt.

A legújabb mianmari katonai puccsot 2021 első felében hajtották végre, és azóta Aung Szan Szu Kjit már tizenhét év börtönbüntetésre ítéltek, különféle nevetséges vádal akalpján. Szu Kji a minanmari demokratikus ellenzés vezéralakja, sőt szimbóluma évtizedek óta. Kitüntették a Nobel-békedíjjal is, bár a rohingya kisebbség elnyomásában játszott ellentmondásos szerepe miatt nemzetközi megítélése immár nem olyan általánosan pozitív, mint egykoron.

Aung Szan Szu Kji tagad minden ellene felhozott vádat, most éppen azt, hogy a 2020-as választásokon a mozgalma csalással szerzett elsöprő többséget. Ha minden vádpontban a maximális büntetést szabnák ki rá, akkor a 76 éves politikus akár 190 évet is kaphatna. Az nem egyértelmű, hogy a kényszermunkáról szóló ítélet mit jelent a gyakorlatban.

(Reurters)

 

Címkék: Aung Szan Szú Kji