Egyre többen szeretnének népszavazást a brit királyság jövőjéről

Egyre többen szeretnének népszavazást a brit királyság jövőjéről

II. Erzsébet brit királynő életének 97., uralkodásának 71. évében 2022. szeptember 8-án elhunyt a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly a brit uralkodó III. Károly néven. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint egyre több brit szeretné népszavazás kiírását a királyság intézményének jövőjéről, írja az MTI. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által 2605 felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat szerint a referendumot pártolók továbbra is kisebbségben vannak, de arányuk jelentősen nőtt II. Erzsébet királynő halála és III. Károly király trónra lépése óta.

II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó. III. Károly és felesége, Kamilla koronázása szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban 2200 meghívott vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében.

A koronázási ceremónia elé időzített felmérés szerint országos átlagban a britek 31 százaléka szeretné, ha népszavazáson lehetne dönteni arról, hogy hazájának államformája továbbra is monarchia legyen-e. A válaszadók 52 százaléka szerint erre nincs szükség, 17 százalék nem adott egyértelmű választ. A YouGov az eredmények csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemeli, hogy jóllehet a többség továbbra is ellenzi a királyság jövőjéről szóló referendum kiírását, a népszavazás híveinek aránya azonban tavaly szeptember óta 9 százalékponttal emelkedett. 

A legfiatalabb, 18-24 év közötti felnőtt korosztályban ráadásul relatív többségben vannak azok, akik pártolnák a népszavazást erről a kérdésről: e csoportban 41 százalék mondta szükségesnek a királyság intézményéről szóló referendumot. A korcsoport 26 százaléka nem kíván népszavazást a monarchiáról, viszont a fiatalok körében a legnagyobb, 32 százalék a bizonytalanok aránya is. A referendum híveinek aránya az életkor emelkedésével jelentősen csökken: a 65 év felettiek mindössze 21 százaléka vélekedett úgy, hogy népszavazással kellene dönteni a monarchia sorsáról, 73 százalék viszont elvetette ezt a gondolatot. Ebben a korosztályban a legalacsonyabb, alig 6 százalék azoknak az aránya, akik nem tudnak dönteni ebben a kérdésben.

Éles a kontraszt a fő parlamenti pártok szavazói között is. A YouGov csütörtöki felmérése szerint a kormányzó Konzervatív Párt táborán belül csak 18 százalék támogatná, 73 százalék elvetné a népszavazás kiírását a monarchiáról. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt szavazói közül ugyanakkor 41 százalék mondta azt, hogy szívesen venné, 45 százalék ellenezné a királyságról szóló referendumot. A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – referendum résztvevői közül a Brexit-párti szavazók mindössze 26 százaléka szeretne, 65 százalékuk nem akar népszavazást a monarchiáról. Azok közül, akik annak idején a bennmaradásra voksoltak, 34 százalék támogatja, 49 százalékuk ellenzi a népszavazást a királyság jövőjéről.