Eldurvult az AstraZeneca és az EU harca a vakcinákért

Eldurvult az AstraZeneca és az EU harca a vakcinákért

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AstraZeneca gyógyszercég az utolsó pillanatban lefújta az Európai Unió képviselőivel szerdára kitűzött tárgyalását – mondta az osztrák egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober a Reutersnek. S bár a politikus szerint ez „nem olyan nagy probléma”, a lépés tovább gyengítheti a kölcsönös bizalmat. Mint ismert, a globális gyógyszeripari konszern drasztikus mértékben csökkenteni kívánja az EU-nak szállítandó vakcinák mennyiségét, az unió erre súlyos válaszlépéseket ígért, párbeszéd helyett pedig immár a vádaskodásra helyezik a hangsúlyt a felek.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy a tárgyalást csütörtökre halasztották, a gyógyszercég szerda kora délután közleményben cáfolta ezeket. – Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan – írták.

A cég korábban gyártási gondokra hivatkozva 80 millió adag helyett csupán 31 millió adagot szállítana az EU-nak az első negyedévben, jelentették be néhány napja. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni. – Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt – mondta akkor a cég szóvivője.

A bejelentésre válaszul Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonon szólította fel az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására. Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelős uniós biztos szintén hétfőn egy sajtótájékoztatóján azt mondta: nem kapott kielégítő választ a cégtől aggodalmaira. „További válaszokat várunk a vállalattól azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány adag vakcinát gyártottak eddig, és ebből mennyit és hová szállítottak” – hangsúlyozta, nyomatékosítva, hogy a cégnek haladéktalanul ki kell szállítania a megrendelt oltóanyagokat az uniós tagállamokba.

Az AstraZeneca bejelentése azért is váltott ki komoly felháborodást, mert a cég más partnereiknek, köztük az EU-ból kivált Egyesült Királyságnak, továbbra is szállít, és a németországi Dessauban lévő üzemükben továbbra is folyamatosan, fennakadás nélkül gyártják az oltóanyagot. Ezért is szorgalmazta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter, hogy kössék engedélyhez a vakcinák exportját az EU-ból.

A Politico mindeközben arról ír, hogy nem javított a helyzeten az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soirot az olasz La Repubblica című lapnak adott keddi interjúja. A cégvezető ebben úgy fogalmazott, hogy a szerződésben nem határoztak meg szállítási mennyiséget, csak azt vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, és ahogy a brit oltási programmal végeznek, felpörgetik az EU-nak ígért szállításokat is. Soriot az interjúban kitért a vakcinájukat ért vádra is, mely szerint az nem alkalmazható idősek esetében. A vezérigazgató elismerte, hogy kevés vizsgálatot végeztek az 55 éven felüliek körében, ezért elképzelhető, hogy egyes hatóságok nem adják majd meg az engedélyt, hogy az oltóanyagot a különösen veszélyeztetett csoport tagjai is megkapják. Elmondta azt is, hogy a koronavírus mutációi miatt lehetséges, hogy az ő vakcinájukból is szükség lesz egy megerősítő oltásra.

Soriot szavai olajat jelentettek a tűzre, erről árulkodik legalábbis a Euronews tudósítójának Twitter-bejegyzése. Shona Murray uniós forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az EU kész nyilvánosságra hozni az AstraZenecával kötött megállapodást, bizonyítandó, hogy a cég vezetője nem mondott igazat az interjúban, és rábírva a gyógyszeripari óriást, hogy teljesítse a vállalásait.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közösen fejlesztett vakcinájából a magyar kormány is nagy tételben vásárolna, összesen 6,5 millió adagot kötöttek le. Magyarországon az európai hatóságoktól függetlenül január 20-án engedélyezték az oltóanyagot.