Elnöki kísérettel ment iskolába egy down-kóros kislány

Elnöki kísérettel ment iskolába egy down-kóros kislány

Stevo Pendarovski személyesen kíséri reggel iskolába Emblát (Forrás: Macedón elnöki hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy Gostivár nevű macedón városkában szívet melengető véget ért egy szomorú történet. Az Albán határ melletti településen a helyi iskolába jár egy 11 éves down-kóros kislány, Embla, akit az osztálytársak közül néhányan szekálni kezdtek. Sőt, a szülők sem nézték jó szemmel, hogy miért jár a gyerekükkel egy osztályba, és emiatt petíciót kezdeményeztek.

A történethez tartozik, hogy a tudósítások szerint a kislány nem viselkedett zavaróan vagy fenyegetően, és egész nap volt vele egy pedagógus-asszisztens is. A kiközösítés miatt előfordult, hogy a folyosón kellett egyedül tanulnia, illetve a szülői panaszok más időpontban járt órákra, mint a többi gyerek.

Az ügy eljutott az egyenlő bánásmódért felelős hatósághoz, sőt egészen az államelnöki hivatalba, és február hetedikén különös dolog történt: macedónia elnöke, Stevo Pendarovski személyesen kísérte reggel iskolába Emblát. Az elnök így indokolta döntését: „Elfogadhatatlan azok viselkedése, akik korlátozni akarják egyes gyerekek jogait, különösen ha eltérő fejlődésű gyerekekről van szó. Nem elég ha csak ugyanazokat a jogokat élvezik, mint bárki más, de egyenlőnek és szívesen fogadottnak is kell érezzék magukat mind a tanteremben, mind az iskolaudvaron. Nekünk, mint államnak, és egyes egyéneknek is kötelességünk, hogy biztosítsuk ezt, amihez a kulcs csak az empátia lehet. (...) Azért jöttem ide, hogy támogatásomról biztosítsam Emblát és családját, és hogy felhívjam a közvélemény figyelmét: a befogadás alapértékünk.”