Emberkereskedelem miatt indulhat per a Szcientológia Egyház vezetője ellen az USA-ban

Emberkereskedelem miatt indulhat per a Szcientológia Egyház vezetője ellen az USA-ban

David Miscavige, az amerikai Szcientológia Egyháznak nevezett szervezet vezetője. (Fotó: David Miscavige Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bíróság kézbesítettnek minősítette az amerikai Szcientológia Egyháznak nevezett szervezet vezetője elleni szövetségi feljelentést, miután David Miscavige tavaly április óta bujkál a hatóságok elől – derül ki az ügy csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumaiból, amíról az MTI számolt be.

A vallási szervezet és vezetője ellen három egykori tag nyújtott be keresetet emberkereskedelem vádjában 2022 áprilisában. A bírósági iratok szerint a feljelentésről szóló értesítést 27 alkalommal próbálták eljuttatni David Miscavige-hez, 5-5 alkalommal Floridában és Kaliforniában feltételezett tartózkodási helyein, valamint telefonon is próbálták felvenni vele a kapcsolatot, de sikertelenül.

Az ügyben eljáró floridai bíró a héten keltezett határozata értelmében a feljelentést kézbesítettnek kell tekinteni, miután az érintett „aktívan titkolja tartózkodási helyét annak érdekében, hogy elkerülje a kézhezvételt”. Ezt követően az alperesnek, illetve jogi képviselőjének 21 napja van arra, hogy válaszoljon a vádra.

A Szcientológia Egyház szóvivője tagadta, hogy a szervezet vezetője kerülte volna a feljelentés átvételét, az ügyet zaklatásnak, a feljelentésben megfogalmazott feltételezéseket pedig abszurdnak, nevetségesnek és hamisnak nevezte.

David Miscavige és szervezete ellen tavaly áprilisban három egykori tag nyújtott be keresetet a bíróságon, amelyben azt állították, hogy gyerekként munkára kényszerítették őket a Szcientológia Egyház hajóján, miután „egymilliárd évre szóló szerződést” írattak alá velük, egyiküket pedig szexuális erőszaknak is kitették. A három felperes, Gawain és Laura Baxter, valamint Valeska Paris 2009-ben és 2012-ben lépett ki a vallási szervezetből.