Enerhoatom: az oroszok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Enerhoatom: az oroszok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Orosz páncélozott jármű a zaporizzsjai atomerőmű előtt a NAÜ szakértőinek látogatásakor, 2022. szeptember 1-jén (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz terroristák elrabolták hétfőn a zaporizzsjai atomerőmű emberi erőforrásokért felelős vezérigazgató-helyettesét, Valerij Martinyukot, ismeretlen helyen tartják fogva, és valószínűleg kínozzák – közölte kedden az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat.

„Az oroszok ily módon igyekeznek megszerezni a számukra rendkívül szükséges információkat a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottainak személyi adatairól annak érdekében, hogy az ukrán személyzet mielőbb a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez kerüljön át” – állította közleményében az Enerhoatom. A vállalat szerint „az orosz megszállók a szó szoros értelmében kínzást alkalmaznak a zaporizzsjai nukleáris létesítmény dolgozóival szemben, nem riadnak vissza a kegyetlen zaklatástól”.

A vállalat ezért felhívással fordult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójához, hogy segítsen kiszabadítani az elrabolt vezérigazgató-helyettest.

Ihor Murasovot, a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját október 1-jén rabolták el oroszok, majd október 3-án elengedték. Murasov a továbbiakban már nem folytatta munkáját a nukleáris létesítményben, hanem – a NAÜ közlése szerint – visszavonult, hogy családja körében legyen. A feladatait Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke vette át – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. A zaporizzsjai atomerőmű körülbelül hét hónapja orosz megszállás alatt van, de továbbra is ukrán személyzet működteti.

(MTI)