Erdogan a NATO konkrét támogatását várja

Erdogan a NATO konkrét támogatását várja

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt Brüsszelben 2020. március 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel Törökország az egyetlen NATO-tagország, amely farkasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és 3,7 millió szíriai menekültnek nyújt biztos menedéket a konfliktus kezdete óta, Ankara az elszenvedett veszteségek okán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől és minden szövetségestől – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan hétfőn Brüsszelben.

Brüsszelben tárgyal a NATO és az EU vezetésével Recep Tayyip Erdogan török elnök. Elsőként a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel egyeztetett, de nem a katonai szövetség főhadiszállásán, hanem a török nagykövetségen.

A megbeszélés után mintkét fél rövid nyilatkozatban ismertette álláspontját. Erdogan arról beszélt, hogy immár pontosan 9 éve, hogy a törökök egyedüliként szállnak szembe a DAESH terrorszervezettel. Nemrégiben, az Idlib elleni támadást követően, amelyben török katonák is elestek, a NATO Tanácsának összehívását kezdeményezték, a tagállamok pedig támogatásukról és együttérzésükről biztosították a törököket.

Erdogan azonban konkrét segítséget vár a katonai szövetségesektől, mert a korábbinál nagyobb erőfeszítésekre van szükség a szíriai helyzet rendezésére. Figyelmeztetett arra, hogy Törökország határa egyben a NATO keleti határa is. A török elnök azt is elmondta, hogy 3,7 millió menekült van jelenleg Törökország területén, akikről szintén nekik kell gondoskodniuk.

Jens Stoltenberg azt mondta, hogy Törökország fontos és értékes szövetséges a NATO-ban. A görög–török határon kialakult helyzettel, valamint a migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy közös kihívásról van szó, ezért közösen kell megoldást találni. Egyúttal üdvözölte, hogy az EU és Törökország megkezdi az egyeztetést ebben a kérdésben.

A NATO főtitkárával folytatott megbeszélést követően Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tárgyal Brüsszelben a török elnök, majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével találkozik Recep Tayyip Erdogan. Közvetlenül a tárgyalás megkezdése előtt Charles Michel úgy fogalmazott, hogy nagyon örül, hogy sikerül egyeztetni erről témáról, bár álláspontjaik nagyon különbözőek.

Érdekesség, hogy a járvány miatt valamennyi találkozón elmaradt a kézfogás. Erdogan elnök a szívére tette jobb kezét és annyit mondott: „Korona”.