Erdogan ismét felajánlotta Zelenszkijnek a Moszkva és Kijev közötti közvetítést

Erdogan ismét felajánlotta Zelenszkijnek a Moszkva és Kijev közötti közvetítést

Az orosz védelmi minisztérium által videófelvételről készített és 2023. január 13-án közreadott képen orosz tüzérek tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét felajánlotta országa közvetítő szerepét Oroszország és Ukrajna között Recep Tayyip Erdogan török elnök, amikor telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – ezt pénteken közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága. A szűkszavú beszámoló szerint a beszélgetés témája az orosz-ukrán háború volt.

Erdogan sokadszor fejezte ki készségét a közvetítésre az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldásában. A török elnök az év elején – szintén egy telefonbeszélgetés keretében – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt vetette fel, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel kellene alátámasztani. Moszkva az ortodox karácsony alkalmából meg is hirdette a fegyvernyugvást, amit Kijev elutasított. Törökország volt az továbbá, amely az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában is.

A telefon során a török államfő egyúttal részvétét nyilvánította ukrán hivatali partnerének a szerdai ukrajnai helikopter-baleset miatt.

(MTI)