Észt miniszterelnök: az orosz vízumtilalom bevezetése nemzetbiztonsági és hitelességi kérdés

Észt miniszterelnök: az orosz vízumtilalom bevezetése nemzetbiztonsági és hitelességi kérdés

Kaja Kallas észt miniszterelnök (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése olyankor, amikor a szomszédságban tömeges háborús bűnök elkövetése, és feltehetően népirtás zajlik – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök, az Euractiv című brüsszeli hírportálnak nyilatkozva csütörtökön.

Kaja Kallas hangsúlyozta: a nemzetbiztonság és az uniós szankciók végrehajtásának védelme érdekében az Európai Uniónak egységesen beutazási tilalmat kell bevezetnie az orosz állampolgárokra mindaddig, amíg Moszkva be nem fejezi Ukrajna elleni háborúját. „Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig” – fogalmazott.

Véleménye szerint az orosz turisták uniós fogadása az ukrajnai háború február 24-i kezdetét követően elfogadott, a légiközlekedés korlátázására vonatkozó szankciók megkerülését jelenti és, – mint fogalmazott – „most be kell zárnunk ezt a kiskaput”.

Az észt miniszterelnök azt mondta, az egyes tagországok önálló intézkedései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az uniós szinten meghozott szabályozások, és arra figyelmeztetett: ha nem sikerül konszenzusra jutni a kérdést illetően, az egyes tagállamoknak önállóan kell cselekedniük. Közölte továbbá: Észtország azon döntése mögött, hogy megtiltja az Észtországban kiadott schengeni turistavízummal való beutazást, az áll, hogy egyes orosz állampolgárok „hamis ürüggyel” kívánnak belépni az országba. Tájékoztatása szerint nemrégiben két, magát turistának mondó orosz újságíró érkezett Észtországba, hogy „ellenséges hangvételű propagandaanyagokat” készítsenek. Az orosz újságírók más uniós országok által kiadott schengeni turistavízumokkal rendelkeztek – mondta.

Kallas szerint az uniós tilalomnak „humanitárius kivételeket” és eseti felülvizsgálat lehetőségét kell tartalmaznia, hogy az orosz állampolgárok látogathassák családtagjaikat, közeli hozzátartozóikat. „Határunk nyitva áll a menedékkérők és a másként gondolkodók előtt is, akiknek menekülniük kell az országból” – tette hozzá.

„Üzenetünk egyértelmű: a turizmus kiváltság, nem jog, és ez a kiváltság nem illeti meg egy olyan ország állampolgárait, amely népirtó háborút folytat Ukrajna ellen” – tette hozzá észt miniszterelnök.

A brüsszeli hírportál végezetül közölte: az uniós tagállamok külügyminiszterei jövő héten informális ülést tartanak Prágában, információk szerint a találkozón az orosz állampolgárok uniós szintű vízumtilalmáról is tárgyalhatnak. Lettország, Litvánia és Lengyelország már nem sokkal a háború kitörése után leállította új turistavízumok kiadását oroszoknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden közölte: az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.