Evakuálják az orosz diplomatákat Ukrajnából

Evakuálják az orosz diplomatákat Ukrajnából

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács által közreadott kép törvényhozókról az ülésteremben Moszkvában 2022. február 22-én. (MTI/AP/Orosz parlament felsőháza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Mint ismert, a keddi nap folyamán az orosz törvényhozás két háza egyhangúlag felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este ezzel kapcsolatban közölte: „Nem mondtam, hogy a csapatok a találkozónk (sajtótájékoztató) után egyenesen oda (a Donyec-medencébe) mennek, ez az első”. „Másodszor: egyáltalán nem lehet megjósolni a lehetséges akciók konkrét kereteit, ez a konkrét helyszíni helyzettől függ, ahogy mondani szokták” – tette hozzá.

Moszkva az ukrán Donyeck és Luhanszk megyének az ukrajnai belháború előtti közigazgatási határát ismerte el államhatárnak.

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy a lehető legrövidebb időn belül evakuálni fogja a kijevi orosz nagykövetség személyzetét. A tárca rámutatott, hogy orosz diplomaták az elmúlt években többször is „agresszió” célpontjává váltak, az ukrán fővárosban működő képviseletet, valamint az odesszai, lvivi (lembergi) és harkivi orosz főkonzulátust pedig megtámadták, amire az ukrán hatóságok nem reagáltak. Azt is közölte, hogy kedden diplomáciai kapcsolatokat létesített a hétfőn függetlennek elismert entitásokkal.

Putyin a sajtóértekezleten azt mondta, hogy a válság legjobb megoldása az lenne, ha az ukrán vezetés maga mondana le a NATO-tagságról, és a semlegességet választaná, emellett fontosnak nevezte az ország demilitarizálását. Hozzátette, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok rendezéséhez az is szükséges, hogy a Nyugat ismerje el Szevasztopol és a Krím lakosságának akaratnyilvánítását – vagyis a függetlenség, majd az Oroszországhoz történő csatlakozás melletti döntését.

Putyin a nap folyamán a Kremlben Ilham Aliyev azeri elnököt fogadva valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország a régi határai kötött akarja helyreállítani régi birodalmát.

Úgy tűnik, az Európai Unió és az Egyesült Államok másképpen értékeli a történteket, és gazdasági szankciók első körét jelentették be kedden Moszkva ellen. Az Európai Unióban egyhangúlag döntöttek arról, hogy megtiltják a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzák Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz. A két szakadár régió függetlenségét megszavazó 351 Duma-tagot vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtják. Ugyanezt a büntetést szabták ki további 27 személyre, illetve entitásra.

Joe Biden amerikai elnök ugyancsak kedd este bejelentette: az Egyesült Államok két orosz banknak megtiltja, hogy kereskedjenek amerikai piacokon, Európában is hasonló szankciók várnak e pénzintézetekre. Orosz természetes személyek ellen is szankciókat vezetnek be. Az elnök fontos tartotta megemlíteni, hogy Németország nem fog „előrehaladni” az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezetékkel.

Az Egyesült Államok segítséget fog nyújtani Ukrajnának az orosz invázió ellen és a balti szövetségeseiket is újabb katonákkal erősítik meg. Joe Biden azt is fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a NATO katonai szövetsége egységben van az ukrajnai orosz agresszió ellen.