Exit poll: nyertek, de valószínűleg nem tudnak kormányt alakítani Orbán korábbi lengyel szövetségesei

Exit poll: nyertek, de valószínűleg nem tudnak kormányt alakítani Orbán korábbi lengyel szövetségesei

Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor 2018-ban Budapesten, a szmolenszki légiszerencsétlenség emlékmńvének felavatásán (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 21 órás urnazárást követően kiadott előzetes exit poll felmérések szerint 36,8 százalékkal a Jaroslaw Kaczynski fémjelezte és Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfő irányította, az elmúlt két ciklusban kormányzó nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezette tömörülés, az Egyesült Jobboldal (ZP) végzett az első helyen a vasárnap tartott lengyelországi parlamenti választásokon.

A közszolgálati TVP adó által kiadott exit poll szerint a kormánypártok legnagyobb kihívója, a Donald Tusk volt kormányfő, az Európai Tanács egykori elnökének jobbközép platformja, a Polgári Koalíció (KO) 31,6 százalékkal futott be a második helyre, míg a harmadik 13 százalékkal a középjobb-kereszténydemokrata-liberális Harmadik Út (TD) lett. Az előzetesek szerint a lengyel alsóházba, a szejmbe várhatóan még további két párt, a nacionalista-szélsőjobboldali Konföderáció (6,2 százalék), valamint az Új Baloldallal (NL) (8,6 százalék) jutott be.

Az előzetesek szerint a ZP-nek 200, a KO-nak 163, TD-nek 55, az NL-nek 30, míg a Konföderációnak 12 képviselői mandátuma lesz az alsóházban. Ha az exit pollok helyesek, akkor ez azt jelentené, hogy a győzelem önmagában nem elég, mert Kaczynskiéknak és egyetlen szóba jöhető koalíciós partnerüknek, a Konföderációnak együtt csupán csak 212 mandátuma lehet az 460 fős törvényhozásban. Ezzel szemben a Tusk vezette ellenzéki hármas összesen 248 mandátumra számíthat, ami kényelmes kormányzást tehet számukra lehetővé.

A PiS veterán politikusa, Kaczynski, aki legutóbb miniszterelnök-helyettes volt Morawiecki mellett, az exit pollok ismertetése után elismerte az ellenzékbe vonulás lehetőségét. „Függetlenül attól, hogy hatalmon vagyunk-e vagy ellenzékben, meg fogjuk valósítani a tervünket. És nem hagyjuk, hogy Lengyelországot elárulják! Hogy Lengyelország elveszítse azt, ami a legértékesebb nemzetünk történelmében, a függetlenségét, a jogot, hogy saját sorsáról döntsön” – közölte az urnazárást követően az előzetes adatok ismeretében Jaroslaw Kaczynski. Azt azonban hozzátette, várják a fejleményeket és végső eredményeket. 

Donald Tusk, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője a német közszolgálati Deutsche Welle szerint vasárnap este már győztesnek tekintette magát. „Soha nem örültem még ennyire a második helynek. Lengyelország győzött, a demokrácia győzött, ez a PiS-kormány vége” – jelentette ki az Európai Tanács egykori elnöke a választás estéjén.

Közben a lengyel Nemzeti Közvélemény-kutató Csoport (OGB) exit poll felmérése is igazolja azt a furcsa helyzetet, hogy ugyan nyertek a két cikluson át kormányzó erők, de valószínűleg győzelmük ellenére nem tudnak majd kormányt alakítani. Az OGB előzetese szerint a ZP 33,5, a KO 31,4, TD 13,9, az NL 9,8, míg a Konföderáció 7,7 százalékot szerzett.

Az már egyébként napközben látszott, hogy lengyel mércével mérve sose látott érdeklődés mellett zajlott a szavazás. A 17 órakor kiadott adatok szerint ugyanis már akkor a választásra jogosultak 57,54 százaléka szavazott, miközben 2019-ben ugyanekkor csak 46 százalékos volt ugyanez az arány. Az MTI beszámolója szerint egyébként várhatóan érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, mivel az exit poll szerint a szavazásra jogosultak mindössze 40 százaléka vett részt rajta. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték. A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta. Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben – miként a távirati iroda is megjegyzi – a parlamenti választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos lett.