Ez már a második hullám? Pekingben újraéledhet a járvány

Ez már a második hullám? Pekingben újraéledhet a járvány

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pekingben újra bezárják az iskolákat és az óvodákat a koronavírus-járvány újraéledése miatt – adta hírül kedden a kínai köztévé. Az összes általános és középiskolában távtanításra térnek át, az egyetemeken pedig felfüggesztették az oktatást.     

Az üzleti életet azonban nem állítják le, de korlátozzák a nyitva tartást, és a város vezetősége erősen ösztönzi a távmunkát.

A 21 millió lakosú kínai fővárosban 29 lakóövezetet lényegében lezártak: éjjel-nappal őrzi a hatóság a ki- és bejutási pontokat, és csak szigorú feltételekkel szabad a lakótelepekről ki- és azokba bejutni – írja az MTI.

Hasonló szabály vonatkozik Pekingre. Megtiltottak minden nem létfontosságú kiutazást, aki mégis engedélyt kap, annak igazolnia kell hét napnál nem régebbi teszteredménnyel, hogy nem fertőzött, nehogy kihurcolja a ragályt.   

Pekingben a hétvégén azonosítottak a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető járványgócot. A 107 hektáros piacot bezárták és széles körű tesztelést végeztek a piachoz köthető emberek körében, eddig több mint száz bizonyult pozitívnak. Ám még mindig nem tudják, pontosan honnan indultak az új fertőzések. A piac vezetőjét és néhány helyi hivatalnokot mindenesetre már kirúgták – tudta meg a South China Morning Post.

A járványügyi szakemberek ajtóról ajtóra járják végig a környék lakónegyedeit, azt kérdezgetve, hogy járt-e valaki a város délnyugati, Fengcsaj kerületében működő nagybani piacon, vagy találkozott-e olyannal, aki ott vásárolt. Már több mint 200 ezer embert kérdeztek ki ez ügyben.

Az ország legnagyobb ipari városában, Sanghajban már most elrendelték néhány esetben, hogy a Pekingből érkezett személyeknek kéthetes karanténba kell vonulniuk.  

Kedd estig múlt hét csütörtök óta 116 igazolt új fertőzöttje lett a kínai fővárosnak. Előtte 55 napig nem regisztráltak fertőzöttet a fővárosban.