Ezrével törlik a légijáratokat az Egyesült Államokban

Ezrével törlik a légijáratokat az Egyesült Államokban

Repülőtéri utastájékoztató-rendszer a Fort Lauderdale Nemzetközi repülőtéren (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A New York Times rendkívüli híre szerint ma sincs jó napjuk azoknak, akik repülővel szerettek volna hazatérni karácsony után: az Egyesült Államokban kedd délelőttig több mint 2800 járatot töröltek és ezen kívül több száz járatot késik a nagy vihar miatt. A legtöbb járattörlést – több mint 2500-at – a Southwest Airlines volt kénytelen megtenni, ez a napi járatainak több mint 60 százaléka.

A halálos téli vihar utóhatásai miatt a reptéri zavarok valószínűleg egész héten folytatódnak. A kedden kibontakozó káosz a hétfőinél egyelőre valamivel kisebb, akkor több mint 4000 amerikai járatot töröltek.

– A legnagyobb problémánk jelenleg az, hogy a személyzetünket és a repülőgépeinket a megfelelő helyekre juttassuk – mondta Chris Perry, a Southwest szóvivője.

Henry Harteveldt légitársasági elemző szerint a Southwest struktúrája miatt „egyedülállóan sebezhetővé vált az időjárási problémákkal szemben, különösen egy olyan földrajzi kiterjedésű és intenzív problémával szemben, mint amilyen ez a vihar volt”. A legtöbb légitársaság „hub/spoke” alapon működik, a gépek más városokba való elrepülés után visszatérnek a központi repülőtérre, de a Southwest gépei általában többször is megállnak szerte az országban – magyarázta. – A hub/spoke légitársaságok rossz időjárás esetén le tudnak állítani bizonyos útvonalakat, és a körülmények javulásakor folytatják a működést, de a Southwest ezt nem tudja olyan könnyen megtenni anélkül, hogy több járatot megszakítana – mondta.

David Vernon, a Sanford C. Bernstein pénzügyi cég másik légitársasági elemzője szerint a rendszer lehetővé teszi a repülőgépek nagyobb kihasználtságát normális időszakban, de ha a dolgok rosszul mennek, a váratlan helyzet dominószerű negatív hatásokat okozhat.

Címkék: Egyesült Államok