Fejlövés érte a londoni Black Lives Matter egyik vezető aktivistáját

Fejlövés érte a londoni Black Lives Matter egyik vezető aktivistáját

A londoni rendőrség, a Scotland Yard főhadiszállása (Fotó: Can Pac Swire/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életveszélyesen megsebesült Londonban a Black Lives Matter (a Fekete Életek Számítanak, BLM) nevű politikai-társadalmi mozgalom egyik vezető aktivistája, akit hétfő hajnali beszámolók szerint fejlövés ért – írja az MTI. A Scotland Yard hivatalos közleménye szerint az incidens a dél-londoni Southwark kerületben történt. A rendőrség egyelőre nem nevezte meg hivatalosan a sérültet, tájékoztatásában csak annyi szerepel, hogy egy 27 éves nőről van szó.

A brit közszolgálati BBC hétfői értesülése szerint a támadás Sasha Johnsont, a fajgyűlölet vezérelte erőszakcselekmények és a feketékkel szembeni rendőri brutalitás ellen küzdő BLM-mozgalom egyik prominens nagy-britanniai képviselőjét, a Taking the Initiative (Átvenni a Kezdeményezést) nevű, négy éve életre hívott brit politikai párt vezetőségi tagját érte, még vasárnap hajnalban.

A Taking the Initiative saját meghatározása szerint olyan politikai szervezet, amelyet üzleti hátterű, de „politikai szempontból hajléktalan” alapítók hoztak létre. A párt az ismertetés szerint úgy tartja, hogy az üzleti szektor pozitív közösségi szerepet tölt be a vállalkozói tevékenység, a foglalkoztatás és a felelősségteremtés révén.

Instagram-oldalán a poltikai alakulat megerősítette, hogy a támadás áldozata Sasha Johnson. A szervezet beszámolója szerint Johnsont – akinek két gyermeke van – a fején érte a lövés, és jelenleg válságos állapotban, intenzív osztályon kezelik. – A 27 éves aktivista a BLM-nek és a Taking the Initiative pártnak egyaránt tagja, tevőlegesen küzd a fekete közösségeket érő igazságtalanságok ellen, és tevékenységéért számos halálos fenyegetést kapott – áll a párt beszámolójában.

A Scotland Yard hétfői ismertetése szerint ugyanakkor – jóllehet a vizsgálat még korai szakaszában jár – nincs semmilyen arra utaló jel, hogy a sértett célzott támadás célpontja lett volna, és nincsenek olyan adatok sem, hogy a fiatal nő az incidens előtt bármilyen hitelt érdemlő fenyegetést kapott. A londoni rendőrség szerint a támadás egy olyan épület közelében történt, amelyben éppen egy partit rendeztek, és a környéken nagyon sokan tartózkodtak.

Felhívásában a Scotland Yard kéri a rendezvény résztvevőit, hogy ha bármilyen információ birtokában vannak az incidensről, vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel.