Feladta magát Steve Bannon

Feladta magát Steve Bannon

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főtanácsadója az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI washingtoni irodájához érkezik 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Jose Luis Magana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feladta magát hétfő reggel a hatóságoknak Steve Bannon, Donald Trump egykori stratégiai főtancsadója, miután pénteken hivatalosan is vádat emeltek ellene állampolgári kötelezettségeinek megszegése miatt. A vád szerint Bannon nem jelent meg szeptember 23-án a kongresszus előtt, ahol a kétpárti vizságlóbizottság tanúként hallgatta volna meg a január 6-i eseményekkel kapcsolatban, illetve megtagadta, hogy az üggyel összefüggő dokumentumokat adjon át. Ironikus módon Bannon épp élő adásban volt, amikor megjelent mögötte a felirat, miszerint vád alá helyezték őt.

Bannon saját maga sétált be a washingtoni FBI-épületbe és hangsúlyozta az egybegyűlt újságírók előtt, hogy ne tévesszen senki se célt, „le fogják törni a Biden-rezsimet”. A letartóztatás után hétfő délután (magyar idő szerint késő este) a tervek szerint meghallgatja a bizottság.

A bizottság elsősorban amiatt idézte be, mert a saját podcastjében még január 5-én azt mondta, hogy másnap el fog szabadulni a pokol, így a bizottság tagjai szerint tudomása lehetett a készülőben lévő eseményekről. Az eseményen a tömeg többek között azt skandálta, hogy „Akasszuk fel Mike Pence”-t, illetve, Trumpot támogató transzparenseket is felmutattak, rövid tusakodás után pedig betörtek az épületbe. Pár nappal ezelőtt, amikor Trumpot kérdezték, mit szól a volt alelnökét támadó kijelentésekhez, lakonikusan úgy válaszolt, hogy „józan ésszel” teljesen belátható üzenetről van szó – utalva arra, hogy hívei azért fordultak addig lojális alelnöke ellen, mert utóbbi az elnök kérése ellenére sem halasztotta el vagy tagadta meg az elektori szavazatok érvényesítését.

Nem csak Bannont, hanem Trump tanácsadói körének több tagját is beidézte a kongresszusi vizsgálóbizottság, így Bill Stepient, a 2020-as újraválasztási kampány vezetőjét, Jason Miller főtanácsadót, Michael Flynn egykori nemzetbiztonsági tanácsadót, aki a Qanon-mozgalommal való szoros kapcsolatáról is ismert, vagy egykori kabinetfőnökét, Mark Meadowst is, aki szintén nem jelent meg a többségében demokraták által vezetett bizottság előtt.

Adam Schiff demokrata képviselő, a vizsgálóbizottság tagja, aki a Trump elleni második impeachment vezető előadója volt, és aki az alsóházi hírszerzési bizottság elnöke is egyben, egy interjúban elmondta, hogy előbb az alacsonyabb rangú tanúk meghallgatásával kezdenek, megpróbálnak többeket vádalkura bírni, hogy a magasabb rangú elkövetők ellen valljanak. Schiff nem zárta ki, hogy előbb-utóbb Donald Trumpot is beidézze a vizsgálóbizottság.

Eközben a január 6-i zavargások kapcsán egyre több embert ítél el a bíróság: az Insider magazin összeállítása szerint október végéig 691 ember ellen emeltek vádat, és a bíróságok sorra ítélik is őket el. Pár napja egy Chicago-környéki IT-cég egykori vezetőjét ítélték 30 nap letöltendő szabadságvesztésre, előtte pár nappal pedig egy olyan nőt, aki magánrepülővel érkezett január 6-án a gyűlésre, saját Twitter-oldalán még közvetítette is a betörést. Korábban még azt írta: „Kizárt dolog, hogy elítéljenek. Szőke vagyok, fehér bőrű, jól keresek, szép jövő áll előttem, kizárt, hogy börtönbe menjek. Sajnálom, gyűlölködők, hogy elrontom a napotokat. Semmi rosszat nem tettem.” 60 napra kellett börtönbe vonulnia.

Címkék: Steve Bannon